Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Paier/terter / Blåbærpai med kardemommekrem
  • Blåbærpai med kardemommekrem

Blåbærpai med kardemommekrem

Blåbær er ikke bare en fantastisk bærsort, den er også helt gratis. Ut i skogen, og ned i lyngen. Bærtur i skogen gir både matauk og en hyggelig opplevelse. Denne saftige paien gir minner om blåbær på strå, og blå barnetruter.
Middels
Energi 235.0 kcal
Protein 4.4 g
Fett 14.1 g
Karbohydrater 22.2 g
Fiber 1.3 g
Kalsium 65.3 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.3 µg
Vitamin D 1.1 µg
Tilsatt sukker 17.0 g
Vitamin A 170.7 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 2.1 mg
Vitamin E 2.0 mg
Folat 14.6 µg
Fosfor 117.4 mg
Jern 0.5 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 17.6 mg
Niacin 0.3 mg
Selen 2.1 µg
Sink 0.5 mg

Ingredienser

12 porsjoner
  • Paibunn:
  • 125 g kransekakemasse
  • ½ ts salt
  • 125 g smør
  • 1 stk egg
  • 3 ½ dl hvetemel
  • Fyll:
  • 1 dl finhakkede mandler
  • 3 stk egg
  • 3 dl sukker
  • 3 ½ dl kvarg naturell (f.eks Kesam)
  • 2 ts bakepulver
  • ¾ dl hvetemel
  • 275 g frosne eller friske blåbær
  • 1 ts revet sitronskall
  • Kardemommekrem:
  • 1 ½ dl matyoghurt
  • 1 ½ dl crème fraîche orginal, 35 %
  • 2 ss melis
  • 1 ts malt kardemomme

Fremgangsmåte

Bland mandelmassen og saltet i en foodprosessor til massen er smidig. Tilsett smøret i små biter. Ha i egget, og tilsett til slutt melet. Ikke la maskinen jobbe mye med deigen når melet er tilsatt. Ta deigen ut av foodprosessoren. Pakk deigen inn i plastfolie, og legg den i kjøleskapet i ca en time.

Forvarm ovnen på 175 grader.

Legg deigen på en lett melet overflate, og kjevl den ut til den er ca 2 mm tykk. Legg deigen forsiktig i paiformen. Vær ekstra nøye på å få kantene trykket ned, slik at det ikke kommer luft mellom deig og form. Sette formen i fryseren i ca ti minutter, og sett formen direkte fra fryseren inn i ovnen. Deigen skal steke til den er gylden (ca 12 minutter).


Visp egg og sukker til eggedosis. Bland inn de øvrige ingrediensene for hånd. Hell fyllet i det ferdigstekte paiskallet, og stek paien på 175 grader i ca 30 minutter.

Kardemommekrem:
Ha crème fraiche og yoghurt i et kaffefilter, og la det renne av til blandingen er fast. Det tar 30-40 min. Legg "osten" i en skål og bland inn melis. Smak til med kardemomme.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.