Hjem - Oppskrifter / Matartikler / 7 gode vegetarsupper
  • 7 gode vegetarsupper

    Fransk ostesuppe med blåmuggost er en smaksrik vegetarsuppe 

7 gode vegetarsupper

Har du innført en kjøttfri dag, og trenger tips til gode retter du kan lage? Lag en deilig suppe! En smakfull suppe er blant de enkleste og beste vegetarrettene du kan lage. Disse suppene er sunne og gode middagsretter som passer til både hverdags og selskap.

Terese Glemminge Arnesen

PUBLISERT: 16.10.2016 - SKREVET AV: Terese Glemminge Arnesen - TITTEL: ERNÆRINGS- OG KOMMUNIKASJONSRÅDGIVER
MASTER I SAMFUNNSERNÆRING

Det finnes flere typer vegetarisk kosthold, og fellesnevneren for dem alle er at de ikke inneholder kjøtt og kjøttprodukter. Et godt sammensatt vegetarisk kosthold kan sikre at du får i deg de fleste næringsstoffene du trenger, men noen av dem må du passe litt ekstra på. Vegetarianere som inkluderer egg, fisk, melk og meieriprodukter kan enklere få nok av de fleste næringsstoffene kroppen trenger.

Serveres med rundstykker og smør

Det trenger ikke å være vanskelig å lage gode retter uten kjøtt. Her har vi tatt utgangspunkt i både tradisjonsrike supper som ertesuppe og blomkålsuppe, i tillegg til mer krydrede og eksotiske supper med inspirasjon fra andre matkulturer. Aller best blir suppemåltidet hvis du serverer nybakte scones, urtebrød eller grove rundstykker med smør ved siden av suppen. Du kan også variere suppene med forskjellige toppinger, som nøtter, frø og friske urter.

Bruker du merieriprodukter i suppen, som for eksempel crème frâiche, rømme, fløte eller yoghurt, øker næringsinnholdet og du får en mer fyldig smak på suppen. Meieriproduktene har ulike egenskaper og ulikt næringsinnhold. Her kan du lese mer om hvilke meieriprodukter som egner seg å bruke i supper, og hvorfor.

7 smakfulle vegetarsupper:

Appelsin, ingefær- og gulrotsuppe

Disse ingrediensene smaker nydelig sammen. En enkel suppe med mye smak.

Skogsoppsuppe

Bruk det du har tilgjengelig av sopp i denne fyldige skogsoppsuppen. Har du tørket eller fryst sopp passer det godt som del av soppen du trenger.

Fransk ostesuppe med blåmuggost

Denne spennnede suppen smaker eksotisk av karri, eple og blåmuggost. Er du glad i sterke smaker må du prøve denne!

Middelhavssuppe med yoghurt

Dette er suppen for deg som liker tomatbaserte supper med mange gode grønnsaker. En klassisk, smakfull grønnsakssuppe med bønner som gjør deg god og mett.

Blomkål- og brokkolisuppe

Har du blomkål eller brokkoli, samt løk og matfløte i kjøleskapet, har du de viktigste ingrediensene som skal til i denne raske og enkle blomkål- og brokkolisuppen. Lag den med begge grønnsakene, eller bare brokkoli eller blomkål, alt etter hva du har tilgjengelig.

Jordskokksuppe

Skal du imponere med en suppe som er enkel å lage og smaker fantastisk, bør du velge jordskokksuppe. Denne suppen er fyldig, og ved å tilsette frisk asparges til slutt får suppen både ekstra smak og høyere grønnsaksinnhold.

Ertesuppe

Ertesuppe er en klassisker. Denne varianten inneholder sjalottløk, hvite bønner og crème fraîche, og er en deilig kombinasjon med erter.

Faktaboks

Mange vegetarianere spiser fisk, men ikke alle. Disse kalles pescetarianere.

Lakto-vegetarianere er de som bruker melk og meieriprodukter, mens de som er lakto-ovo-vegetarianere bruker melk og egg.

Faktaboks

Mange vegetarianere spiser fisk, men ikke alle. Disse kalles pescetarianere.

Lakto-vegetarianere er de som bruker melk og meieriprodukter, mens de som er lakto-ovo-vegetarianere bruker melk og egg.

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.