Hjem - Oppskrifter / Matartikler / By på deilig påskefrokost
  • By på deilig påskefrokost

By på deilig påskefrokost

I hverdagen får vi gjerne ikke tid til å gjøre så mye ut av frokostmåltidet. Derfor er det ekstra godt å kunne kose oss lenge ved frokostbordet når vi har fri. Enten du har stor eller liten matlyst om morgenen, finner du oppskrifter som egner seg godt til påskefrokosten. 

Terese Glemminge Arnesen

PUBLISERT: 14.03.2016 - SKREVET AV: Terese Glemminge Arnesen - TITTEL: ERNÆRINGS- OG KOMMUNIKASJONSRÅDGIVER
MASTER I SAMFUNNSERNÆRING

Frokost handler ikke bare om å gi kroppen næringsstoffer og energi, det handler også om sosialt samvær og glede, om å ta seg tid og å ta vare på tradisjoner. I påsken er det mange anledninger til å samle familie og venner rundt bordet og gjøre litt ekstra ut av frokostmåltidet.

Det er lite som slår duften og smaken av hjemmebakt brød. I påsken har du kanskje tid til å bake det du ellers bare drømmer om å rekke på morgenen? Grovt brød er en god kilde til selen, fiber og vitamin B1. Sammen med et glass iskald melk, som gir deg B2, B12, kalsium og proteiner, gir grovt brød deg en sunn og god start på dagen. Her har vi samlet 10 av våre groveste brød og rundstykker

Grove pannekaker er en fin vri på frokosten, og er spesielt populært blant de minste. Fyll dem med ost og skinke for en proteinrik start på dagen, eller litt brunost og syltetøy dersom du ønsker en søt avslutning på måltidet. Pannekaker fungerer også fint som niste i tursekken. En pannekake med ost kan regnes som en av 3 porsjoner meieriprodukter om dagen.

Det er ekstra stas å servere hjemmelaget mat om du har gjester i påsken. Hjemmelaget frokostblanding kan serveres med både melk, syrnet melk, skyr, kesam eller yoghurt. Lag en ekstra stor porsjon, så har du kanskje frokost klar når hverdagen kommer igjen. Denne blandingen holder seg godt om du oppbevarer den i en tett boks eller et tett glass.

Grøt er i vinden. Denne varianten av byggrynsgrøt med havre krever litt forberedelser kvelden før, men i løpet av 10 minutter på morgenen har du en næringsrik grøt som smaker veldig godt. Rosiner, nøtter, frukt, bær eller kanel passer bra på toppen.

Egg hører hjemme i påsken. Det er mange måter å servere egg på, og eggsalat er en smakfull variant. Eggsalat er mye enklere å lage enn mange tror, og den kan brukes som pålegg eller som fyll i wraps og pitabrød.

En deilig omelett med cottage cheese er en annen variant av egg som egner seg godt til påskefrokosten. Denne omeletten kan brukes på brødskiven, eller serveres lun med litt grønnsaker til. Fyll den gjerne med rester av grønnsaker eller kjøttpålegg.

En sunn og forfriskende smoothie er et godt alternativ til frokost dersom du har dårlig matlyst på morgenen, eller bare har lyst til å ta frokosten litt som den kommer. En smoothie kan også være et godt supplement til brødmat, og faller godt i smak hos både små og store. Prøv vår frokostsmoothie med firkorn, eller finn en variant du liker i vår ulitimate smoothieguide.

For en frisk og lett start på dagen, er det mange som foretrekker en skål med fruktsalat og yoghurt. Her kan du variere frukten og bærene, og i tillegg velge kesam, cottage cheese eller skyr om du ønsker en proteinrik variant. Når du inkluderer meieriprodukter i frokosten får du i deg næringsstoffer som proteiner, kalsium, B-vitaminer og jod. En porsjon yoghurt regnes som en av 3 porsjoner meieriprodukter om dagen.

En skikkelig luksusfrokost avsluttes gjerne med en kopp deilig sjokolade med krem. Denne oppskriften på varm sjokolade med krem og appelsin passer perfekt til påskekosen. Bruk den sjokoladen du liker best, og ta koppen med deg ut i solveggen om du er så heldig.

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.