Hjem - Oppskrifter / Matartikler / Den beste festgrauten på NM i Graut
  • Den beste festgrauten på NM i Graut

    Vinner blant festgrøtene ble en spennnede byggrynsgrøt med bokhvete 

Den beste festgrauten på NM i Graut

Lørdag 10. september gikk historiens første NM i Graut av stabelen på landbruksmessen Dyrsku`n i Seljord. Vinneren blant festgrøtene ble en spennende byggrynsgrøt med bokhvete. Her finner du den fristende oppskriften.

Terese Glemminge Arnesen

PUBLISERT: 15.09.2016 - SKREVET AV: Terese Glemminge Arnesen - TITTEL: ERNÆRINGS- OG KOMMUNIKASJONSRÅDGIVER
MASTER I SAMFUNNSERNÆRING

16 deltakere fra hele landet var samlet i Seljord i Telemark for å kjempe om tittelen "Årets grautgrams" i historiens første Norgesmesterskap i graut. Deltakerne konkurrerte i kategoriene «tradisjonell grøt kokt på vann», «tradisjonell grøt kokt på melk» og en kategori av «nyskapende grøt/festgrøt».

Vinnergrøten blant festgrøtene ble en byggrynsgrøt bestående av en god blanding smør, gryn, mel og melk, dandert med seterrømme og granskuddmarinerte byggris og bokhvetegryn. Slik lager du den:

Bygggrøt med bokhvete 

4 porsjoner

1 pose byggris (boil in bag)
2 dl hel bokhvete
200 g meierismør
1,5 dl byggmel, fint
1,5 dl hvetemel
4 dl vann
6 dl helmelk
1 ss sukker
3  ts salt
4 ss seterrømme

Eventuelt gransskuddsirup og et par tyttebær til pynt.

Kok opp ca 5 dl vann. Klipp opp posen med byggris og tilsett innholdet i det kokende vannet, sammen med hel bokhvete. La det hele småkoke i 15 minutter. Hel av vannet med et dørslag. Sett kornene til side.
Smelt smør ved middels varme og rør inn byggmel og hvetemel. Spe med vann under omrøring og tilsett til slutt melk under omrøring. Smak til med salt og sukker og la grøten småkoke i 10 minutter. Til slutt tilsettes den avkokte byggrisen og bokhveten i grøten. La det hele småkoke i ytterligere 5 minutter. Tilsett litt mer helmelk hvis grøten er for tykk.

Pynt med seterrømme og granskuddsirupsmarinerte hele byggris og bokhvetegryn.

Hyller bestemors kosthold

Årets Grautgrams og landets første Norgesmester i Graut ble bygdekvinne Bjørg Nordbø med sin vassgraut bestående av bygg, vann og salt. Vinneren bak den spennnede festgrøten var Laila Røsholt Rød fra Andebu. En overveldet Laila mottok også prisen i kategorien "tradisjonell grøt kokt på melk". Hun har bakgrunn som kokk og kostøkonom, og er svært opptatt av korn og kornets betydning både historisk og i nåtid. Dette har hun uttalt til arrangøren Dyrsku`n i forkant av konkurransen:

- Hvordan ville egentlig Norge sett ut befolkingsmessig i dag om det ikke var for kornet? Vi har vært avhengige av kornet for å overleve. Nå er det på tide å framsnakke grøten, spesielt hverdagsgrøten, og tørre å riste litt på bestemor, og rope inn i øret hennes, at grøt er et viktig måltid! Det er ikke lavstatus! Kroppen trenger alt av kostfiber som er i grøt! Og jeg er stolt av deg bestemor, at du vokste opp på grøt, og ikke koldtbord til hvert måltid. Det er kanskje derfor du lever så lenge?

Laila Røsholt Rød var dagens gladeste deltager. Hun stakk av med seieren i hele to kategorier.

Festgrøt som imponerte dommerne

Dommerpanelet bestod av Anne Karine Statle fra Lofoten Mat, bakermester og direktør for Baker- og Konditorbransjens landsforening, Gunnar Bakke, og kokebokforfatter og matkulturverner Bodil Nordjore. Sistnevnte leste opp juryens bedømming av festgrøten på klingene telemarksdialekt:

"Denne grauten er tufta på tradisjonar på ein særleg god måte. Den har både tradisjonen og eit nyskapande element i seg. Den har ein framifrå konsistens, den er forførande på smak og den har ein tiltalande farge. Grauten har eit visuelt uttrykk som ein stoppar opp og ser to gonger på. Byggrisen gjev grauten ei spenstig oppleving som ein ikkje hadde forventa. Grauten er rein og klar".

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.