Hjem - Oppskrifter / Matartikler / Den ultimate smoothieguiden
  • Den ultimate smoothieguiden

Den ultimate smoothieguiden

Den forfriskende sommerdrikken er både sunn, søt og god. En smoothie kan varieres i det uendelige, og det er kun fantasien som setter en stopper. Smak deg frem og finn din favoritt!

Marianne Hayes Antonsen

PUBLISERT: 06.06.2013 - SKREVET AV: Marianne Hayes Antonsen - TITTEL: MATFAGLIG KONSULENT
LEDER FORBRUKERTEAM

10 tips til den perfekte smoothie

  • Superenkelt! Det vanligste er å lage smoothie basert på friske eller frosne bær og frukter, sammen med yoghurt eller syrnet melk.
  • Slipp fantasien løs! Det geniale med smoothie er at du kan variere innholdet etter eget ønske og behov. Det er kun fantasien som setter en stopper.
  • Bidrar med viktige næringsstoffer! Yoghurt, melk og andre meieriprodukter inneholder proteiner, kalsium, B-vitaminer, jod og fosfor. Tilsetter du frukt eller bær, som for eksempel appelsin, mango eller jordbær, får du i tillegg i deg vitamin C.
  • Moden frukt egner seg godt! Bruk godt moden frukt i smoothien. Det gir mer smak.
  • Banan gir søtsmak! En godt moden banan gir mye søtsmak og dermed slipper du å tilsette sukker eller honning.
  • Urter gir en ekstra frisk smak! Ønsker du en ekstra spiss på smaken kan du tilsette friske urter som sitronmelisse eller mynte.
  • Isbiter gjør susen! Dersom du bruker friske bær i smoothien, må du bruke isbiter i tillegg for å få en tykk og god konsistens.
  • Frys ned overmoden frukt! Har du for mye frisk frukt som er i ferd med å bli overmoden? Skrell, kutt opp og frys frukten og bruk det i smoothie ved en senere anledning.
  • Lag is av restene! Har du smoothie til overs, kan du fryse ned restene i små saftsisformer, og ta dem frem på en varm sommerdag!
  • Plukk bær i bøtter og spann! Har du bærbusker i hagen, og klarer ikke spise opp bærene? Plukk dem, frys dem og bruk dem i smoothie ved en senere anledning.
  • Tykkere konsistens? Banan, yoghurt og isbiter gjør konsistensen tykkere.
  • Tynnere konsistens? Melk og juice gjør konsistensen tynnere.

 

Vi viser deg hvordan du lager perfekt smoothie på 1,2,3…

 

 

 

  • Slik gjør du:

    1. Hell yoghurt og væske i en blender/foodprosessor.
    2. Tilsett de andre ingrediensene. Har du ikke dypfryste bær/frukt tilsett noen isbiter
    3. Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en «smooth» drikk

     

     

Stikkelsbærsmoothie med mynte

2 dl vaniljeyoghurt
2 dl syrnet melk, pære
2 ss honning
2 dl dypfryste stikkelsbær
noen mynte blader

Pasjonsfruktsmoothie

2 dl vaniljeyoghurt
1 dl appelsinjuice
½ banan
5 pasjonsfrukt (kan ev. bruke pasjonssirup)
1 liten boks hermetisk ananas i biter
5 – 6 isbiter

Bringebærsmoothie

2 dl vaniljeyoghurt eller naturell
1 ½ dl syrnet melk bringebærsmak
½ banan
2 ½ dl dypfryste bringebær

Appelsinsmoothie

2 dl skyr naturell
2 dl syrnet melk, mango
2 appelsiner i båter
½ banan
5 – 6 isbiter

Jordbærsmoothie

3 dl syrnet melk, jordbær
1 dl eplejuice
½ banan eller 2 ss honning
3 dl dypfryste jordbær

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.