Hjem - Oppskrifter / Matartikler / Enkle og gode retter til 17. mai
  • Enkle og gode retter til 17. mai

    Ostepai med deilig fyll er blant rettene som egner seg godt på festbordet 

Enkle og gode retter til 17. mai

Skal du feire 17. mai med et stort frokost- eller lunsjbord? Her finner du noen enkle og gode oppskrifter som kan være til inspirasjon, enten du får gjester eller er invitert bort og skal ta med en rett.

Terese Glemminge Arnesen

PUBLISERT: 25.04.2016 - SKREVET AV: Terese Glemminge Arnesen - TITTEL: ERNÆRINGS- OG KOMMUNIKASJONSRÅDGIVER
MASTER I SAMFUNNSERNÆRING

Skal du bake en flott kremkake til 17.mai-festen? Her finner du mange flotte oppskrifter og gode tips for oppbevaring, holdbarhet og bruk av kremfløte for å få det beste ut av din kremkake.

Melon og fetaostsalat med spekeskinke

Vannmelon, rødløk og en god fetaost er både salt, søtt og friskt samtidig. En utsøkt kombinasjon som smaker av sommer. Server med en god speke- eller parmaskinke ved siden av, og tilsett krydder og urter etter smak. Vi anbefaler mynte i denne salaten.

Urtebaguetter

Disse urtebaguettene passer godt til de fleste rettene på en festbuffet. Sett smak med urter som kruspersille og gressløk eller andre urter du liker. Deigen tvinnes før steking slik at det blir enkelt å skjære baguetten i skiver.

Grove rundstykker

Grove rundstykker er et sunt valg til festmaten. Rundstykker som er hjemmelaget smaker mye bedre enn ferdigkjøpte, og disse kan stekes i forveien og fryses ned. Før servering gir du rundstykkene 10 minutter i varmluft på 100 grader, så har du rundstykker som smaker nystekt.

Imponér med hjemmelaget smør

Å lage smør av kremfløte eller rømme er enklere enn man skulle tro. Rømme gir smøret en deilig og syrlig smak. Du kan også lage din personlige vri ved å tilsette hvitløk, urter, krydder eller chili. Etter nedkjøling kan du skjære smøret i fine skiver som ser delikat ut på et festbord.

Ostepai med soltørket tomat og oliven

En god pai som kan deles med mange gjør seg godt på et festbord. Denne paien med soltørket tomat, parmaskinke, oliven, pinjekjerner og frisk timian smaker like godt varm som kald og kan enkelt forberedes dagen før. Stek paien ferdig, og legg på garnityren rett før servering.

Lune Asparges i fløtesaus

Den norske aspargessesongen er i full gang, og vårens og sommerens beste grønnsak bør være tilstede på festbordet. Her med en deilig fløtesaus med pinjekjerner.

Spyd med kyllingkjøttboller og kesamdipp

Gode kyllingkjøttboller sammen med ost og grønnsaker er enkelt å lage og er dekorativt samlet på et spyd. For de minste barna er det også spennede å få servert mat på spyd. Serveres med en kesamdipp som en smakfull smårett.

Gresk salat

En god gresk salat er en sikker vinner både som tilbehør som selvstendig rett.

Ovnsbakt laks med sitron og Crème fraîche

Et skikkelig festbord bør by på en deilig rett fra havet. Dette er en lettvint og smakfull ovnsbakt laks som går raskt å lage. Den kan også tilberedes i forveien og oppbevares kjølig. Sett den inn i stekeovnen i 15 minutter før servering.

Skinke- og parmesansalat

Spekemat hører hjemme på 17. mai, og spekeskinke kan serveres som del av et spekefat, eller i en salat sammen med parmesan, vårløk, sukkererter og jordbær. En frisk og god kombinasjon.

Ostefat

Et ostefat med et lite utvalg av oster og kjeks passer alltid i festlige anledninger, og er praktisk å ta med om du skal feire hos familie eller venner. Server gjerne ostene med honning, marmelader, chutney, tørket frukt og nøtter. Ønsker du å servere ost som dessert, er en spennede vri å servere en lun nøttepanert Brie med fruktkompott eller chutney.

Enkel hjemmelaget yoghurtis

Ingen 17. mai uten is! Denne varianten er så enkel at det nesten ikke er noen grunn til å la være. Fyll yoghurt i ispinneformer eller stikk en ispinne ned i toppen av et yoghurtbeger. Etter noen timer i fryseren har du is som er både sunn og god! Velg den yoghurtvarianten du liker best. Et annet enkelt og godt tips er å fryse favorittsmoothien i ispinneformer, for eksempel en av disse gode oppskriftene.

Smuldrepai med vaniljesaus i porsjonsformer

Denne deilige smuldrepaien med bær kan lages i porsjonformer eller i en paiform 24 cm. Varm den gjerne litt opp og server med god vaniljesaus, vaniljekesam eller fløteis.

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.