Hjem - Oppskrifter / Matartikler / Grøt til alle anledninger
  • Grøt til alle anledninger

    Grøt passer godt til alle anledninger  

Grøt til alle anledninger

Grøten har lange tradisjoner i Norge og kan brukes som hverdagsmat og til fest.  Det er de tradisjonelle grøtene folk spiser mest av, og grøt er populært til både froskost, lunsj, middag og kveldsmat.

Her har vi samlet noen oppskrifter for deg som har god tid, for deg med dårlig tid, for deg som vil lage noe tradisjonelt og for deg som har lyst til å prøve noe nytt.

PUBLISERT: 15.10.2016

Byggrynsgrøt

Grøten er like gammel som Norge selv, hvis ikke eldre. Byggrynsgrøt var tidligere fast hverdagskost flere ganger om dagen. Her har vi laget en god gammel variant.

Risengrynsgrøt

Risengrynsgrøt er en klassiker og mange har opprettholdt tradisjonen med grøt som lørdagsmiddag.

Rømmegrøt

Rømmegrøt har tradisjonelt blitt spist i sommerhalvåret i forbindelse med jonsok (St. Hans), olsok (29. juli) og barsok (24. august), men også til spesielle anledninger og feiringer. Hvorfor ikke feire Grøtdagen med rømmegrøt?

Havregrøt med blåbær

Lag en deilig havregrøt med blåbær eller lag din egen favoritt med nøtter, rosiner, syltetøy eller melk. Frokost er det måltidet vi først og fremst spiser havregrøt, men denne passer også til middag og kvelds, avhengig av toppingen.

Kaffegrøt

Den ultimate kaffekosen!  Kaffegrøt ble før brukt til fest slik som bryllup, barsel og andre store festdager.

Bytt ut bløtkaken og server kaffegrøt på Grøtdagen! Den skal serveres kald, og den har lenger holdbarhet enn bløtkake.

Dynegrøt

Dette er den perfekte fremgangsmåten for deg som har mye å gjøre eller for deg som alltid brenner grøten!

Denne blir garantert ikke svidd og den koker heller ikke over.

Faktaboks

  • Grøt er vår eldste varmrett
  • Grøt er mest populært på Vestlandet, i Trøndelag og i Nord-Norge
  • The Golden Spurtle; Verdensmesterskapet i grøt, arrangeres hvert år i Skottland
  • Halvparten av alle nordmenn spiser grøt månedlig mens 17% spiser ukentlig.
  • Lørdagen har tradisjonelt vært den store risgrøt-spisedagen, så også i dag.

Faktaboks

  • Grøt er vår eldste varmrett
  • Grøt er mest populært på Vestlandet, i Trøndelag og i Nord-Norge
  • The Golden Spurtle; Verdensmesterskapet i grøt, arrangeres hvert år i Skottland
  • Halvparten av alle nordmenn spiser grøt månedlig mens 17% spiser ukentlig.
  • Lørdagen har tradisjonelt vært den store risgrøt-spisedagen, så også i dag.
blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.