Hjem - Oppskrifter / Matartikler / Havregrøt stadig mer populær
  • Havregrøt stadig mer populær

Havregrøt stadig mer populær

Siden 90-tallet har havregrøten havnet på stadig flere frokostbord. Nesten 600.000 nordmenn spiser havregrøt hver uke.

Ingvild Karine Vederhus

PUBLISERT: 23.10.2015 - SKREVET AV: Ingvild Karine Vederhus - TITTEL: DIGITAL MARKEDSFØRER

Grøt har vært hverdagskost for nordmenn i århundrer, og regnes som den eldste retten vi har her i landet.

– Grøten har en sterk plass på det norske matbordet fordi den kan serveres til alle måltider, både til hverdag og fest. Vi spiser grøt til både middag og lunsj, og ikke minst til frokost i hverdagen, sier Marianne Hayes Antonsen, matfaglig konsulent i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Havregrøt mer populær enn risgrøt

De siste årene har grøtens popularitet fått en oppsving, og i København ble verdens første grøtbar åpnet i 2011. «Grød» har siden utvidet, og har nå tre filialer i byen. En kokebok med ulike varianter av grøt har også blitt utgitt nylig.

På 90-tallet var det risgrøt som var den mest populære grøttypen, men de senere årene har havregrøten inntatt førsteplassen som grøtvarianten nordmenn spiser mest. I 1991 spiste 9 % av oss havregrøt hver uke, dette tallet har steget til 15 % i 2013. Også andelen som spiser havregrøt hver måned har økt klart siden 90-tallet, 37 % av alle nordmenn spiser nå havregrøt minst en gang i måneden.

Kvinner og unge spiser mest

Dobbelt så mange kvinner som menn spiser havregrøt hver uke. De fleste spiser havregrøt i forbindelse med frokostmåltidet, og det er de yngste som oftest spiser havregrøt.

– Havregrøt er veldig kjapt, enkelt og sunt, og passer derfor godt som frokost i en travel hverdag, fortsetter Marianne.

Det finnes utallige måter å variere havregrøt på, og smaken er avhengig av hva slags topping du bruker. Bruk gjerne nøtter, frø, bær og tørket eller fersk frukt på grøten. Da kan du kutte ut eller redusere sukkermengden på toppen av grøten.

– Koker du grøt på melk får du i deg blant annet proteiner, kalsium, B-vitaminer og jod. I tillegg utfyller proteinene i melk og korn hverandre på en meget god måte. De næringsstoffene melk har lite av, har korn mye av og omvendt. Havregrøt laget på melk en eller flere ganger i uken er en enkel og sunn frokost, avslutter Marianne Hayes Antonsen i Melk.no.

Risengrynsgrøt
Risengrynsgrøt hører ikke bare julen til. Lag en tidlig middag på lørdag, så er du passe sulten igjen til noe ekstra på kvelden...

Havregrøt med hvetekli

Lag en deilig havregrøt med solsikkekjerner og hasselnøtter.

Bygggrøt med havre

Forbered frokosten om kvelden og i løpet av 10 minutter på morgenen har du en næringsrik og god grøt.

Faktaboks

Spisefakta Norsk Monitor IPSOS 2013

  • I 1991 spiste 9 % av nordmenn havregrøt ukentlig. Dette har økt til 15 % i 2013.
  • I 1991 spiste 26 % av nordmenn havregrøt månedlig. I 2013 var andelen økt til 37 %.
  • Kvinner spiser klart oftere havregrøt enn det menn gjør. 18 % av kvinnene spiser havregrøt ukentlig, mot 9 % av mennene.
  • Yngre spiser oftere havregrøt enn det eldre gjør.
  • Frokost er det måltidet vi først og fremst spiser havregrøt.
  • I 1991 spiste 15 % av nordmenn risgrøt ukentlig. Dette har blitt redusert til 8 % i 2013.
  • I 1991 spiste 57 % av nordmenn risgrøt månedlig. I 2013 var det 42 %.

Faktaboks

Spisefakta Norsk Monitor IPSOS 2013

  • I 1991 spiste 9 % av nordmenn havregrøt ukentlig. Dette har økt til 15 % i 2013.
  • I 1991 spiste 26 % av nordmenn havregrøt månedlig. I 2013 var andelen økt til 37 %.
  • Kvinner spiser klart oftere havregrøt enn det menn gjør. 18 % av kvinnene spiser havregrøt ukentlig, mot 9 % av mennene.
  • Yngre spiser oftere havregrøt enn det eldre gjør.
  • Frokost er det måltidet vi først og fremst spiser havregrøt.
  • I 1991 spiste 15 % av nordmenn risgrøt ukentlig. Dette har blitt redusert til 8 % i 2013.
  • I 1991 spiste 57 % av nordmenn risgrøt månedlig. I 2013 var det 42 %.
blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.