Hjem - Oppskrifter / Matartikler / Lær å lage ost
 • Lær å lage ost

  Du kan enkelt lage din egen ost hjemme! Foto: Synøve Dreyer 

Lær å lage ost

Har du noen gang lurt på hvordan man lager ost? Her viser vi deg en av de enkleste måtene å lage ost på, som du kan gjøre raskt hjemme uten spesielle ingredienser. Ved neste anledning kan du imponere venner og familie med hjemmelaget ost.

Guro Waage

PUBLISERT: 25.08.2016 - SKREVET AV: Guro Waage - TITTEL: ERNÆRINGSRÅDGIVER

Hva er det som gjør at man kan starte med flytende melk og ende opp med fast ost? Det er mange forskjellige måter å lage ost på (å lage ost kalles også ysting), avhengig av hvilket resultat man vil oppnå. Her skal vi vise deg hvordan du lager en syrefelt ferskost. Litt avhengig av fremgangsmåten er det mange forskjellige navn vi kan bruke på den.

De fleste vil kalle dette ricotta, selv om ricotta tradisjonelt er laget av myseprotein fra melk, ikke melk. Hvis man presser denne ferskosten for å fjerne mer vann, vil man sitte igjen med paneer, en ost som er mye brukt i indisk mat, eller queso fresco, brukt i mexicansk mat.

Slik kan du lage din egen ost

Det finnes flere forskjellige måter å lage ferskost på. Vi skal her vise deg den enkleste måten, samt gi noen tips til bruk og variasjoner.

Ingredienser

2 l helmelk
5 ss 7% eddik 
1 ts salt
For en fyldigere ost: bytt ut 0,5 l melk med samme mengde fløte.

Utstyr

Dørslag/sikt
Osteklede, eventuelt kjøkkenhåndkle
Gryte
Bolle
Måleskjeer
Termometer

Fremgangsmåte

Sett dørslaget over en bolle. Dekk dørslaget med et kjøkkenhåndkle eller to lag osteklede. Sett til side.

Etter cirka 7 minutter har den hvite ostemassen og den gulaktige mysen skilt seg.

Etter cirka 7 minutter har den hvite ostemassen og den gulaktige mysen skilt seg.

Ostemassen og mysen helles over i et osteklede som henges opp som vist på bildet, eller legges i kledet i et dørslag over en bolle.

Ostemassen og mysen helles over i et osteklede som henges opp som vist på bildet, eller legges i kledet i et dørslag over en bolle.

 1. Varm melken i en gryte på middels varme mens du rører om av og til, til melken måler cirka 85 °C. Hvis du ikke har termometer, er dette når melken skummer og damper rett før den begynner å boble. Pass på at melken ikke svir seg i bunnen. Mens melken varmes opp kan du måle opp eddik og salt.
 2. Ta gryten til side og rør inn eddik og salt. La stå i cirka 10 minutter. Melken skal nå skille seg i hvite klumper og gjennomsiktig gulaktig myse (se bilde 1). Rør forsiktig langs kanten av gryten for å se om du kan se gjennom mysen. Hvis det ikke har skilt seg tilstrekkelig etter 10 minutter, tilsett 1 spiseskje
  ekstra med eddik, rør forsiktig rundt og vent et par minutter til.
 3. Hell forsiktig over i dørslaget og la det renne av i 10–60 minutter avhengig av ønsket konsistens (se bilde 2). Vi synes 15–20 minutter ofte gir det beste resultatet. Hvis man bruker kjøkkenhåndkle, må man beregne litt lengre tid på avrenningen enn ved bruk av osteklede. Merk at osten blir litt fastere hvis den står et par timer i kjøleskapet.
 4. Osten er klar til å brukes. Gir cirka 3–5 dl ferdig ost, avhengig av hvor lenge du har latt den stå til avrenning. Se tips til oppskrift under!

Crostini med ricotta - 3 måter

Server denne enkle, men imponerende, velkomstsnacksen neste gang du skal ha besøk (se bilde 3).

Osten du har laget smaker godt alene, men den passer også utmerket sammen med forskjellige toppinger.

Osten du har laget smaker godt alene, men den passer også utmerket sammen med forskjellige toppinger.

Ingredienser

1 lang bagett skåret i tynne skiver
Ekstra virgin olivenolje
1 porsjon hjemmelaget ricotta
2 sitroner
1 stor håndfull fersk basilikum
1 fedd hvitløk
3 tomater
Balsamicoeddik
1 dl honning, gjerne tyntflytende variant
1 stilk fersk rosmarin (eventuelt tørket)
1 stilk fersk timian (eventuelt tørket)
Salt/pepper

Fremgangsmåte

 1. Forvarm ovnen på maks varme med grillelementene på. Legg bagettskivene utover et stekebrett og pensle på litt olivenolje. Stek dem rett under grillen til de er gyllenbrune. Følg med så de ikke svir seg. Kjøl ned på en rist og sett til side.
 2. Del ricottaen i tre porsjoner.
 3. Til den ene porsjonen: Tilsett sitronsaft og hakket basilikum til ønsket smak er oppnådd. Smør på en tredjedel av skivene. Dryss over nykvernet svart pepper og en god ekstra virgin olivenolje.
 4. Grovhakk tomatene og tilsett presset hvitløk, finhakket basilikum, olivenolje og salt til det smaker godt. Smør ricotta på skivene, legg på en spiseskje med tomatmiks og drypp over litt balsamico.
 5. Bland honning med en liten teskje finhakket fersk rosmarin og timian og en teskje revet sitronskall. Smak eventuelt til med mer urter. Smør ricotta på skivene og ha på en liten skje av honningmiksen.

Faktaboks

Hva er ost?

Det finnes strenge regler for hva som kan kalles ost. Kort sagt er ost konsentrert melk. Melken konsentreres ved bruk av løpe eller syre. I denne prosessen forsvinner mye av vannet, og man sitter igjen med et produkt med mer melkeprotein i form av kasein og mindre myseprotein. Vanligvis er også fettinnholdet høyere enn i melken. Melk fra mange dyr kan brukes til å lage ost, men mest vanlig er ku, geit og sau. Noen oster er klare til å spises nesten med en gang de er laget, mens  andre lagres og modnes, med eller uten hjelp av mugg.

Ordforklaringer

TIPS! Oster som paneer og queso fresco kan vaere vanskelig å få tak i når du skal lage dine favorittoppskrifter fra India eller Mexico. Ved et par enkle steg kan du tilpasse denne ferskosten til din oppskrift. Etter at mysen har rent av legger du ostemassen, fortsatt pakket inn i ostekledet, på en fjøl. Pakk ostekledet godt rundt ostemassen og legg en fjøl eller tallerken oppå. Sett noe tungt på toppen, som noen hermetikkbokser eller en gryte. La osten bli presset i cirka 30 minutter.

Relaterte Artikler

blog comments powered by Disqus
 • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
 • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
 • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
 • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
 • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
 • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.