Hjem - Oppskrifter / Matartikler / Lag frokost til en du er glad i
  • Lag frokost til en du er glad i

Lag frokost til en du er glad i

Søndag 14. februar feirer vi både Valentinsdag og morsdag. Denne morgenen har du en spesielt god anledning til å gjøre frokostmåltidet til en hyggelig opplevelse for en du er glad i. Merkedager trenger ikke bety flotte gaver eller storslåtte middager. Gjør det enkelt, og si det med en god frokost.

Terese Glemminge Arnesen

PUBLISERT: 04.02.2016 - SKREVET AV: Terese Glemminge Arnesen - TITTEL: ERNÆRINGS- OG KOMMUNIKASJONSRÅDGIVER
MASTER I SAMFUNNSERNÆRING

Valentinsdagen og morsdagen er merkedager mange ønsker å vise at de setter pris på sine kjære. I stedet for å stresse over hva du skal finne på i gave, hva med å gjøre det lille ekstra ut av frokosten?

Ofte er det mer tid og opplevelser sammen som kommer høyt på listen av det man savner i en hektisk hverdag. Siden de færreste rekker å sette seg ned med frokost sammen i det daglige, er både Valentinsdagen og morsdagen gode anledninger til å gjøre noe hyggelig ut av frokostmåltidet. Frokost på sengen er hyggelig både for den som lager i stand og den som blir overrasket.

Det er sunt å starte dagen med en skikkelig frokost. Frokostspising gjør det lettere å komme opp i anbefalt mengde av de næringsstoffene kroppen trenger hver dag, og forskning viser at frokostspisere har bedre kvalitet på hele kostholdet sitt og spiser sunnere enn frokostskulkere.

Her er tre tips til frokostretter du kan overraske med. Sørger du for at alle ingrediensene er i hus dagen før, er dette enkle og raske oppskrifter som ikke krever så lang innsats på kjøkkenet. Dersom du vil kan du også lage ferdig røren til crêpes dagen i forveien.


Crêpes med spekeskinke og ost

2 porsjoner
1,5 dl hvetemel
1 krm salt
3 dl melk
2 egg
smør
spekeskinke
vellagret ost
jordbær
ristede pinjekjerner
ruccola
honning

Slik gjør du:
Ha mel og salt i en bolle. Visp sammen melk og egg, og bland det gradvis inn i melet til røren er glatt og uten klumper. Tilsett smeltet smør.
Dekk til røren og la den stå og svelle i ca 30 minutter.
Varm en teflonpanne på middels varme og smelt litt smør. Stek pannekakene gyldne.
Fyll pannekakene med ost og spekeskinke. Pynt med jordbær, ruccola, pinjekjerner og honning.

 

Müsli med vaniljeyoghurt

2 porsjoner
ca ½ dl bringebærsyltetøy
ca 2 dl vaniljeyoghurt
ca ½ dl müsli
friske bringebær og blåbær

Slik gjør du:
Legg et tynt lag med syltetøy i bunnen av skålen. Tilsett ca 1 dl yoghurt. Strø over müsli og pynt med bringebær og blåbær.

Smoothie med jordbær

2 porsjoner
3 dl syrnet melk med jordbær
3 dl jordbæryoghurt
2 dl dypfryst jordbær
1 banan

Slik gjør du:
Hell syrnet melk og yoghurt i en blender/foodprosessor.
Tilsett dypfryste jordbær og banan. Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en «smooth» drikk.

Vet du hvilke næringsstoffer du får i deg gjennom frokosten din? Skriv inn det du spiser til frokost og få en tilbakemelding på sammensetningen av måltidet ditt basert på de norske anbefalingene.

Ta frokostkalkulatoren.

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.