Hjem - Oppskrifter / Matartikler / Slik bruker du ulike meieriprodukter i supper
  • Slik bruker du ulike meieriprodukter i supper

Slik bruker du ulike meieriprodukter i supper

Hvilke meieriprodukter kan du tilsette i suppen for å gjøre den enda bedre?

Marianne Hayes Antonsen

PUBLISERT: 25.09.2016
REVIDERT: 15.10.2016 - SKREVET AV: Marianne Hayes Antonsen - TITTEL: MATFAGLIG KONSULENT
LEDER FORBRUKERTEAM

 

Supper finnes i svært mange varianter med ulik smak og konsistens. Du kan enkelt lage en suppe fra bunnen av selv, eller bruke en pose som base og tilsette litt ekstra grønnsaker, fisk, kjøtt og meieriprodukter. Tilsetning av ulike meieriprodukter som for eksempel crème fraîche, fløte eller kremost øker næringsinnholdet i suppen og gir den en fyldig smak.

Ikke alle meieriprodukter tåler imidlertid koking så her følger en guide til hvilke meieriprodukter du kan benytte og når de bør tilsettes suppen:

Melk kan nesten alltid være en del av væsken i suppen. Bytt ut deler av væskemengde med lettmelk eller helmelk under tillaging av suppen

Kremfløte gir suppen en rund og mild smak. Kremfløte kan kokes og reduseres uten at den skiller seg (sprekker). Laktosefri kremfløte kan brukes på samme måte som vanlig kremfløte.

Matfløte er en magrere fløtevariant med enten 10 eller 20% fett som er fin å bruke om du ønsker å redusere fettet og kaloriene. Begge variantene kan brukes i supper, men det er viktig å huske på at mens matfløte med 20% fett tåler småkoking, tåler lett matfløte med 10% fett kun et raskt oppkok. Laktosefri matfløte kan brukes på samme måte som vanlig matfløte.

Crème fraîche gir suppen en anelse syrlig og frisk smak og kan kokes uten at den skiller seg. Det finnes også to lettere varianter med 10% og 18% fett, som tåler småkoking.

Seterrømme har en rik og frisk smak, og er perfekt å tilsette i suppen like før servering. Denne rømmevarianten tåler et raskt oppkok, men vil sprekke hvis den står og småkoker.

Lettrømme finnes i 10 og 18% fett og er ypperlig i kalde supper. Den er ikke kokestabil og må derfor kun tilsettes varme supper like før servering. Laktosefri lettrømme kan brukes på samme måte som vanlig lettrømme

Kvarg er en mager ferskost (for eksempel Kesam) med rund og fyldig smak. Den bør tilsettes i suppen ved servering. Det finnes flere varianter av kvarg med alt fra 0,2 til 8,1 % fett.

Matyoghurt er ikke kokestabil og bør tilsettes i varme supper like før servering. Ved å røre inn 1 ss hvetemel til om lag 250 ml matyoghurt før det hele tilsettes i suppen blir matyoghurten litt mer kokestabil.

Yoghurt naturell har en syrlig og frisk aroma og bør helst tilsette suppen ved servering. Laktosefri yoghurt naturell kan brukes på samme måte som vanlig yoghurt

Kremost og smelteost tåler litt småkoking og gir en fyldig, kremet og god smak til supper. Kremoster kan gjerne tilsettes tidlig under tillagingen av suppen.

Tradisjonen med suppe går langt tilbake i sivilisasjonens historie, til da ilden ble temmet. Supper er blant de mest grunnleggende formene for mat, og er i dag  fremdeles en populær rett som gir gode og varierte smaksopplevelser og sammensatt næring. Hjemmelaget suppe er ekstra godt og fordelene er mange: 

• Nesten alt kan puttes i suppe, og smaken kan varieres med ulike grønnsaker og urter
• Du velger selv hvor mager den skal være
• Enkel å spise
• Den er rimelig og lite krevende å lage

Supper blir så gode som de ingrediensene du velger å tilsette. Selv om rester fint kan brukes som utgangspunkt, vil friske ingredienser gi best smak. Det er kun fantasien som setter begrensningene og en god suppebase åpner for mange muligheter for å variere innhold etter smak og ønsket næring.
Supper består ofte av mye vann eller buljong, men i mange tilfeller kan deler av væskemengden med fordel erstattes med melk.

Skal suppe utgjøre en hel middag, må den være allsidig sammensatt. Måltidet blir mer fullstendig hvis man serverer brød, knekkebrød eller flatbrød til suppen.

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.