Hjem - Oppskrifter / Matartikler / Spis smart – en kokebok for unge idrettsutøvere
  • Spis smart – en kokebok for unge idrettsutøvere

    Grove vafler er en av mange enkle og gode retter i kokeboken. 

Spis smart – en kokebok for unge idrettsutøvere

"Spis smart - en kokebok for unge idrettsutøvere" er tittelen på en kokebok fra Sunn Jenteidrett, laget i samarbeid med opplysningskontorene i landbruket. Her finner du oppskrifter på frokost, matpakkemat, restitusjonsmat, middager og kosemat. Grove vafler er en av mange enkle og gode retter i kokeboken.

Ellen-Margrethe post

PUBLISERT: 05.03.2010
REVIDERT: 07.12.2011 - SKREVET AV: Ellen-Margrethe post - TITTEL: Klinisk ernæringsfysiolog

Dette er en bok med gode tips og råd om kosthold og oppskrifter som er enkle, sunne og raske å lage. Initiativet til boka kom fra elever på toppidrettsgymnas, som hadde erfart at matlaging og planlegging av mat og måltider kan være en utfordring når man har flyttet for seg selv.

Boka er inndelt i kapitlene frokost, matpakkemat, restitusjonsmat, middag og kosemat. Kokeboken er et nyttig verktøy for unge idrettsutøvere.

Planlegg måltidene

- For idrettsutøvere er det like viktig å planlegge måltidene som å planlegge treningene. Hva en spiser før, under og etter trening og konkurranse har stor betydning for prestasjoner på idrettsarenaen, sier Ingvill Måkestad Bovim, klinisk ernæringsfysiolog i Sunn Jenteidrett og Norges beste mellomdistanseløper i friidrett.

Supert tiltak

Olympisk mester Marit Bjørgen, som også er ambassadør for Sunn Jenteidrett, har testet ut noen av oppskriftene sammen med jenter fra Oslo skikrets.
– Jeg synes dette er et supert tiltak, og tror at en bok med enkle, raske retter er noe unge idrettsutøvere trenger, sier Bjørgen. Kroppen trenger energi for å prestere. Uten nok drivstoff kan du glemme å gå fort på ski, avslutter hun.

Faktaboks

Spis smart kan kjøpes på idrettsbutikken.no og haugenbok.no

Kildeinformasjon

Sunn Jenteidrett

Relaterte Oppskrifter

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.