• Kald rømmesaus

Kald rømmesaus

En favoritt på pizza, men egner seg til det meste.
Bruk denne enkle sausen til alt fra grillmat til fisk. Ha gjerne i litt krydder, som hvitløk eller chili.

Enkel
Energi 158.0 kcal
Protein 2.6 g
Fett 13.7 g
Karbohydrater 4.9 g
Fiber 0.0 g
Kalsium 95.9 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.2 µg
Vitamin D 0.1 µg
Tilsatt sukker 0.8 g
Vitamin A 193.2 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.4 mg
Folat 13.3 µg
Fosfor 97.8 mg
Jern 0.1 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 13.3 mg
Niacin 0.0 mg
Selen 1.3 µg
Sink 0.3 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 2 dl lettrømme eller kesam/mager kesam
  • 1 dl yoghurt naturell
  • 1 ts eddik, 7 % eller sitronsaft
  • ½ ts sukker
  • nykvernet salt og hvit pepper

Fremgangsmåte

Bland alt og smak til sausen med salt og pepper.

Denne sausen kan brukes som en grunnsaus for andre kalde sauser.

Smak eventuelt til sausen med finhakkede friske urter. Serveres til fisk eller retter av grønnsaker. Til kald fisk smaker det for eksempel godt med litt revet pepperrot i basissausen.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.