• Karamellsaus

Karamellsaus

Denne karamellsausen er nydelig til is, men passer også perfekt til epler eller brownies ved siden av pisket krem. Sausen kan med hell varmes opp.
Enkel
Energi 423.4 kcal
Protein 0.9 g
Fett 29.8 g
Karbohydrater 37.9 g
Fiber 0.0 g
Kalsium 48.7 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 2.0 µg
Tilsatt sukker 36.6 g
Vitamin A 406.4 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.7 mg
Folat 1.7 µg
Fosfor 24.5 mg
Jern 0.1 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 10.9 mg
Niacin 0.0 mg
Selen 0.6 µg
Sink 0.1 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 2 dl kremfløte
  • 1 dl sukker
  • 1 dl lys sirup
  • 100 g smør

Fremgangsmåte

Kok opp fløten sammen med sukkeret, sirupen og halvparten av smøret i en tykkbunnet kjele. La blandingen koke til den har fått en tykk konsistens og en brun farge, noe som tar ca 10–15 minutter.

Rør inn det resterende smøret, og la karamellsausen kjøles ned.

Tilsetter du brunt sukker i steden for vanlig sukker, blir sausen mer fyldig og kraftigere på smak.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.