Hjem - Oppskrifter / Sauser/dressinger/dipper / Saus til dessert / Vaniljesaus (Crème Anglaise)
 • Vaniljesaus (Crème Anglaise)

Vaniljesaus (Crème Anglaise)

Crème Anglaise er det franske navnet på vaniljesaus. Denne klassiske sausen må ikke forveksles med den man kan kjøpe ferdig. En liten smaksprøve, og man forstår at dette er et fornemt følge til både mørke sjokoladedesserter og bærpaier.
Middels
Energi 155.3 kcal
Protein 4.7 g
Fett 6.4 g
Karbohydrater 19.6 g
Fiber 0.0 g
Kalsium 98.8 mg
Vitamin B2 0.3 mg
Vitamin B12 1.3 µg
Vitamin D 1.8 µg
Tilsatt sukker 16.4 g
Vitamin A 97.3 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 2.2 mg
Folat 24.1 µg
Fosfor 150.9 mg
Jern 0.8 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 9.3 mg
Niacin 0.1 mg
Selen 6.2 µg
Sink 0.8 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
 • 6 stk eggeplomme
 • 120 g sukker
 • 5 dl helmelk
 • 1 stk vaniljestang

Fremgangsmåte

Ha eggeplommene i en bolle, og pisk dem sammen med ca en tredjedel av sukkeret til eggedosis.

Ha melken i en tykkbunnet kjele og strø resten av sukkeret jevnt over melken. Da legger sukkeret seg som en hinne i bunnen av kjelen.

Splitt vaniljestangen på langs og skrap frøene ut av vaniljestangen og tilsett både frø og stang i melken. Kok opp melken uten å røre i kjelen (sukkerhinnen forhindrer melken i å brenne seg fast). Hell den kokende melkeblandingen over eggedosisen under konstant pisking.

Hell alt tilbake i kjelen og varm blandingen forsiktig opp over lav varme og under konstant omrøring. Sausen skal holde en temperatur på ca 80 grader. Den skal være så tykk at den dekker baksiden av en tresleiv.

Ta opp vaniljestangen og avkjøl sausen. Rør av og til, slik at det ikke danner seg snerk, eller dekk eventuelt til med plastfolie.

Sausen kan serveres både lun og avkjølt. Sausen er holdbar i ca to dager i kjøleskap.

 • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
 • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
 • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
 • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
 • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
 • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.