• Brokkolisaus

Brokkolisaus

Dette er en mild og enkel saus som kan kombineres med hvitt kjøtt og fisk i tilknytning til pasta. Bytt gjerne ut brokkoli med blomkål eller romanesco (krysning mellom blomkål og brokkoli).
Enkel
Energi 53.7 kcal
Protein 1.2 g
Fett 4.3 g
Karbohydrater 2.0 g
Fiber 0.8 g
Kalsium 26.3 mg
Vitamin B2 0.0 mg
Vitamin B12 0.0 µg
Vitamin D 0.2 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 65.9 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 16.1 mg
Vitamin E 0.3 mg
Folat 22.2 µg
Fosfor 30.6 mg
Jern 0.2 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 6.9 mg
Niacin 0.1 mg
Selen 0.1 µg
Sink 0.2 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • ½ stk løk
  • 2 stk vårløk
  • 1 ss smør
  • 150 g brokkoli
  • 4 dl grønnsakbuljong (utblandet)
  • 1 dl matfløte
  • 1 ts maisstivelse (maizena)
  • nykvernet salt og pepper

Fremgangsmåte

Hakk opp løken og kutt vårløk i skiver.

Smelt smøret i en kjele ved middels varme og tilsett løk og vårløk. La det surre under omrøring til løken er myk.

Del brokkolien i mindre buketter og tilsett denne i kjelen sammen med ferdigblandet grønnsaksbuljong.

Kok opp og la det trekke til brokkolien er mør, ca 5 minutter.

Hell innholdet i kjelen over i en blender eller foodprosessor, og kjør til en jevn masse.

Rør maisennamelet ut i matfløten og tilsett blandingen i blenderen. Hell sausen tilbake i kjelen og kok opp.

La sausen småkoke i et par minutter under omrøring og smak til med salt og pepper.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.