• Appelsinsaus

Appelsinsaus

Appelsinsaus er klassisk til and og gås, men den er også god til hvitt kjøtt, svinekjøtt eller røkt svinekjøtt. Prøv røkt svinekam og appelsinsaus – nydelig.
Middels
Energi 145.8 kcal
Protein 1.1 g
Fett 11.8 g
Karbohydrater 7.3 g
Fiber 1.2 g
Kalsium 47.1 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 0.2 µg
Tilsatt sukker 0.3 g
Vitamin A 159.6 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 30.4 mg
Vitamin E 0.5 mg
Folat 18.4 µg
Fosfor 25.3 mg
Jern 0.1 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 11.8 mg
Niacin 0.2 mg
Selen 0.9 µg
Sink 0.1 mg

Ukobla ingrediens:
string(27) "stilkselleri (stangselleri)"
Ukobla ingrediens:
string(9) "lys kraft"

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 20 g frisk ingefær , skrellet
  • 1 stilk stilkselleri (stangselleri)
  • 2 ss smør
  • 2 stk appelsin
  • 3 dl lys kraft eller ferdigblandet fond/buljong
  • 2 ss portvin eller annen hvetvin (kan sløyfes)
  • 1 ½ ss maisstivelse (maizena)
  • 1 dl crème fraîche orginal, 35 %
  • ½ ts salt

Fremgangsmåte

Riv ingefærroten med rivjern. Finhakk stangselleri. Smelt smøret i en kjele ved middels varme. Tilsett revet skall av en appelsin, revet ingefærrot og finhakket selleri. La det hele surre på middels varme i noen minutter til sellerien mykner.

Tilsett kjøttkraft/buljong og evt hetvin og la det hele få et oppkok.

Rør ut 1½ ss maisennamel i 1 dl friskpresset appelsinsaft. Tilsett blandingen i en tynn stråle under omrøring i den kokende sausen. Tilsett crème fraîche og la sausen småkoke i et par minutter. Smak til sausen med salt før servering.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.