Bearnaisesaus

Bearnaisesaus er en kraftig, smakfull saus som er klassisk til en saftig biff av oksekjøtt, den passer også godt til annet stekt kjøtt, grønnsaker eller laks.
Enkel
Energi 321.9 kcal
Protein 3.4 g
Fett 32.2 g
Karbohydrater 3.4 g
Fiber 0.7 g
Kalsium 64.4 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.8 µg
Vitamin D 1.7 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 471.5 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.2 mg
Vitamin C 5.0 mg
Vitamin E 1.9 mg
Folat 30.3 µg
Fosfor 99.5 mg
Jern 2.1 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 14.4 mg
Niacin 0.4 mg
Selen 5.0 µg
Sink 0.7 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 150 g usaltet meierismør
  • ½ dl hvitvinseddik
  • ½ dl hvitvin
  • 1 stk laurbærblad
  • 3 stk sjalottløk , finhakket
  • 6 stk hel hvit pepper
  • 2 ts tørket estragon
  • 3 stk eggeplomme
  • 1 ss frisk estragon , finhakket
  • nykvernet salt og hvit pepper

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en kjele ved middels varme og sett det til side.

Ha hvitvinseddik, tørr hvitvin, laubærblad, sjalottløk, knuste pepperkorn og estragon i en annen kjele. Kok opp det hele og la væsken koke inn til det er igjen ca 1–2 ss (dette kalles reduksjon). Dette tar mellom 5–10 minutter. Sil væsken over i en kjele eller ildfast bolle.


Ta frem det smeltede smøret, som nå har skilt seg (det klarnede smøret ligger som et gjennomsiktig lag øverst, mens melken ligger på bunnen i kjelen). Øs forsiktig ut det klarnede smøret. Melkerestene skal ikke benyttes.

Sett kjelen/bollen med krydderreduksjonen i vannbad.
Vannbad: Bollen plasseres oppå en kjele med kokende vann. Bollen (av stål, glass eller annet ildfast
materiale) må tåle varme. NB! Pass på at bollen er større enn kjelen, slik at den ikke berører vannet. Innholdet i bollen varmes opp av dampen fra det kokende vannet.

Tilsett eggeplommene i væsken og visp til blandingen er luftig som eggedosis og begynner å tykne.

Tilsett det klarnede smøret i en tynn stråle under konstant visping. Dette vil føre til at sausen får en tykk og luftig konsistens.
 
Ta kjelen/bollen opp fra vannbadet og tilsett finhakket estragon. Smak til med nykvernet salt og hvit pepper. Server straks.
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.