• Skogsoppsaus

Skogsoppsaus

Skogsoppsaus er en kraftig og smaksrik saus som krever kjøtt med mye smak, dette kan vaere rødt kjøtt eller vilt.
Enkel
Energi 144.2 kcal
Protein 2.5 g
Fett 11.7 g
Karbohydrater 5.6 g
Fiber 0.4 g
Kalsium 52.2 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 0.6 µg
Tilsatt sukker 0.6 g
Vitamin A 155.7 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 3.4 mg
Vitamin E 0.3 mg
Folat 13.9 µg
Fosfor 67.1 mg
Jern 0.3 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 9.3 mg
Niacin 1.3 mg
Selen 2.0 µg
Sink 0.4 mg

Ukobla ingrediens:
string(11) "kjøttkraft"

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 1 ½ dl kjøttkraft eller ferdigblandet fond/buljong
  • 1 ½ dl melk
  • 10 g , tørket skogsopp (gjerne kantarell)
  • 100 g frisk sjampinjong eller annen frisk sopp
  • 3 stk sjalottløk
  • 2 ss smør
  • 1 ss hvetemel
  • 2 ss portvin eller annen hvetvin (kan sløyfes)
  • 1 dl kremfløte
  • ½ ts salt
  • nykvernet pepper

Fremgangsmåte

Kok opp kjøttkraft/buljong og lettmelk og tilsett tørket skogsopp. Slå ned varmen på platen og la skogsoppen trekke i væsken til den er myk.

Finhakk frisk sopp og sjalottløk, og fres dette i smør under omrøring i noen minutter. Tilsett hvetemel, og rør det godt inn i blandingen.

Ha væsken med den tørkede skogsoppen i en hurtigmikser/stavmikser og kjør blandingen til en jevn masse.

Den jevne massen tilsettes i sopp- og løkblandingen under omrøring. Kok opp sausen og tilsett hetvin og fløte.

La den småkoke i ca 10 minutter og smak til med salt og pepper.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.