Hjem - Oppskrifter / Småretter/lunsj / Fisk og skalldyr / Grillet piggvar og lettrøkt sjøkreps med blomkålkrem og sjøkrepssitrongresskum
  • Grillet piggvar og lettrøkt sjøkreps med blomkålkrem og sjøkrepssitrongresskum

Grillet piggvar og lettrøkt sjøkreps med blomkålkrem og sjøkrepssitrongresskum

Her presenterer vi en forrett med smaker fra Sørlandet. Oppskrift av Hans Petter Klemmetsen.
Vanskelig
Energi 107.6 kcal
Protein 5.9 g
Fett 6.8 g
Karbohydrater 2.1 g
Fiber 0.6 g
Kalsium 97.7 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 1.3 µg
Vitamin D 0.3 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 70.6 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 15.5 mg
Vitamin E 2.1 mg
Folat 14.9 µg
Fosfor 87.4 mg
Jern 1.1 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 1.0 mg
Magnesium 19.4 mg
Niacin 1.2 mg
Selen 13.7 µg
Sink 1.0 mg

Ukobla ingrediens:
string(10) "rød chili"

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 4 stk sjøkreps
  • 2 ss olje
  • 2 ss smør
  • ½ stk rød chili
  • 1 stilk frisk estragon
  • ½ stk hvitløk
  • ½ stk lime
  • Skum av sjøkreps og sitrongress
  • 4 stk sjøkreps skall
  • 2 ss sjalottløk
  • 1 båt hvitløk
  • 1 ss tomatpuré
  • 5 dl hvitvin
  • 5 dl kremfløte
  • ½ ts salt
  • ¼ ts pepper
  • 2 ss sitron
  • Blomkålkrem
  • 2 ss smør
  • 1 stk blomkål
  • 3 dl kremfløte
  • ½ ts salt
  • ¼ ts pepper
  • Bakt paprika (piperade)
  • 1 stk gul paprika
  • 1 stk grønn paprika
  • 1 båt hvitløk
  • 2 ss olje
  • ½ ts salt
  • ¼ ts pepper
  • 3 ss friske urter
  • 240 g piggvar

Fremgangsmåte

Sjøkrepsene klippes opp, renses og snittes i kjøttet. Fjern klør og hode og brett ut som sommerfugler. Stek eller røk dem i panne i 3 min. Dette kan gjøres i røkepanne eller aburøk. Smør med hakket chili, estragon og hvitløk og lime. Smak til med salt og pepper. Husk å ta vare på hode og klør.

Skum av sjøkreps og sitrongress;
Sjøkrepsskall, hoder og klør knuses så godt som mulig og freses med sitrongress, sjalottløk, tomatpuré og hvitløk i en vid gryte. Ha på vin og kok inn til 1/3 mengde. Ha i kremfløten og kok til sausen begynner å tykne. Smak til med salt og pepper, ev. med litt saft av lime eller sitron. Siles og skummes opp med stavmikser like før servering.

Blomkålkrem;
Kok inn fløten til halve mengden. Kok blomkålen mør og del den i buketter som stekes gylne i smør. Kjør blomkål og fløte til en fin glatt puré og smak til med salt og pepper, evt. litt sitronsaft.

Bakt paprika;
Paprikaene deles i to og renses. Pensle med olje og bak dem i ovnen på 220 °C til skinnet blir mørkt. Ta dem ut og hvil dem under folie til de er kalde. Ta av skinnet og kutt i fine terninger. Varm paprikaen i en panne mens du rører med en gaffel med et skrelt hvitløksfedd på. Smak til med salt, pepper og friske urter.


Piggvar saltes og pepres og bakes i ovnen sammen med sjøkreps 4-6 min. på 180 °C.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.