Hjem - Oppskrifter / Småretter/lunsj / Kjøtt / Leverpostei
  • Leverpostei

Leverpostei

Lag leverpostei fra bunnen. Server som pålegg eller sammen med elgkaker.
Middels
Energi 212.5 kcal
Protein 11.0 g
Fett 15.6 g
Karbohydrater 5.3 g
Fiber 0.3 g
Kalsium 46.5 mg
Vitamin B2 0.9 mg
Vitamin B12 8.4 µg
Vitamin D 0.5 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 6260.4 mg
Vitamin B1 0.2 mg
Vitamin B6 0.2 mg
Vitamin C 4.3 mg
Vitamin E 0.8 mg
Folat 224.2 µg
Fosfor 185.0 mg
Jern 5.5 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.9 mg
Magnesium 16.7 mg
Niacin 4.5 mg
Selen 16.4 µg
Sink 3.0 mg

Ingredienser

0 porsjoner
  • 500 g lever av svin
  • 250 g spekk
  • 200 g kvernet kalvekjøtt kvernet
  • 1 stk løk
  • 6 stk ansjosfileter pluss litt av laken
  • 6 ss hvetemel
  • 2 ts salt
  • ½ ts pepper
  • 1 ts malt allehånde
  • 2 stk egg
  • 5 dl lettmelk
  • ½ dl konjakk

Fremgangsmåte

I vannbad i stekeovn ved 150° C i ca 30 – 45 minutter.

 

Skyll leveren. Tørk den i kjøkkenpapir. Rens den for hinner og grove årer.

Skjær lever, flesk og løk i små biter. Mal alt på kvern sammen med ansjosfiletene,

Bland i hvetemel, salt, pepper, allehånde og sammenvispet egg. Tilsett melk og konjakk.

Stek en liten prøvekake i stekepanne for å se om massen er passe salt og krydret. Fyll røren i smurte former. Sett formene på en plate og stek posteien på nederste rille i ovnen i vannbad ved 150° C i ca 30 – 45 minutter. Stikk en kniv midt i posteien for å se om den er gjennomstekt. Saften som siver opp skal være blank.

Leverpostei smaker godt når du serverer den varm med f.eks stekt bacon og sopp til.

Tips:
Om du ønsker en litt fetere og mer smak i leverposteien kan du bruke fløte,nellik, anis og ingefær.
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.