Hjem - Oppskrifter / Småretter/lunsj / Kjøtt / Spekemat med frisk grønn ugressaus og potet- og sellerirotsuppe med purreløkolje
  • Spekemat med frisk grønn ugressaus og potet- og sellerirotsuppe med purreløkolje

Spekemat med frisk grønn ugressaus og potet- og sellerirotsuppe med purreløkolje

Her presenterer vi en forrett med smaker fra Vestlandet. Oppskrift av Hanne Frostad, spisestedet "På Høyden", Bergen
Middels
Energi 215.6 kcal
Protein 4.8 g
Fett 19.8 g
Karbohydrater 3.8 g
Fiber 1.1 g
Kalsium 39.1 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.4 µg
Vitamin D 0.1 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 86.8 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 8.0 mg
Vitamin E 3.0 mg
Folat 30.5 µg
Fosfor 66.3 mg
Jern 0.7 mg
Kalium 0.3 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 15.2 mg
Niacin 1.4 mg
Selen 1.8 µg
Sink 0.7 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 80 g fenalår
  • 80 g div. spekepølse
  • Grønn ugressaus
  • 20 g frisk kjørvel evnt. sennepsblader
  • 20 g ruccola evnt. meldestokk
  • 1 ts ramsløk (på glass) puré, kan erstattes med:
  • 2 båt hvitløk
  • 1 ss purre finhakket
  • 25 g hvit geitost raspet
  • 1 dl rapsolje
  • 1 ts havsalt
  • Potet- og sellerirotsuppe med purreløkolje
  • 130 g kokefast potet
  • 130 g knollselleri (sellerirot)
  • 1 ½ dl grønnsakbuljong (utblandet)
  • 1 ½ dl kremfløte
  • 1 krm chilipulver
  • ½ ts salt , smak til
  • Purreløkolje
  • 100 g purre , grovkuttet
  • 1 dl rapsolje
  • ½ ts havsalt , smak til

Fremgangsmåte

Spekepølse og fenalår skjæres opp i tynne skiver.

Grønn ugressaus
En håndfull kjørvel og like mye ruccola finkuttes. Andre ugress som kan brukes er vassarv, kamille, hanefot, fersk ramsløk. Ramsløkpuré kan kjøpes ferdig. Som erstatning for Ramsløkpuré kan man benytte purre og hvitløk. Tilsett ost og olje og kjør alt til en glatt saus i en hurtigmikser. Smak til med nykvernet havsalt.  

Potet- og sellerirotsuppe med purreløkolje
Poteter og sellerirot skrelles og kuttes i terninger. Kokes møre i fløte og grønnsakkraft. Kjøres jevnt med stavmikser eller i en blender. Smakes til med salt. Ha gjerne i litt pepper og chillipulver.

Purreløkolje
Ha purreløk og olje i blender/hurtigmikser. Kjøres noen minutter og sil. Smak til med godt havsalt. Purreløkoljen dryppes på suppen ved servering.

Suppen serveres i små porsjoner (½ dl) i små skåler/kopper sammen med spekematen.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.