Hjem - Oppskrifter / Småretter/lunsj / Paier/terter / Middelhavspai
  • Middelhavspai

Middelhavspai

Et tynt skall med mye godt; pai, selvfølgelig. Denne oppskriften er inspirert av middelhavskjøkkenet, og har herlig fetaost og timian i seg. En god salat er deilig følge, om ønskelig.

Middels
Energi 243.1 kcal
Protein 5.8 g
Fett 18.0 g
Karbohydrater 12.3 g
Fiber 1.0 g
Kalsium 36.5 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.4 µg
Vitamin D 1.7 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 233.7 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 10.6 mg
Vitamin E 1.3 mg
Folat 21.4 µg
Fosfor 80.5 mg
Jern 0.6 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 11.6 mg
Niacin 0.4 mg
Selen 3.5 µg
Sink 0.4 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • Paibunn:
  • 3 dl hvetemel (ca 180 g)
  • 150 g smør
  • 2- 3 ss kaldt vann
  • Fyll:
  • 100 g fetaost
  • 1 stk gul paprika
  • 2 stk vårløk
  • 4 båt hvitløk
  • 3 stk tomat
  • 3 stk egg
  • 3 dl matfløte
  • 1 ts salt
  • nykvernet pepper
  • finhakket frisk timian

Fremgangsmåte

Ha hvetemel, smør i tynne skiver (bruk en ostehøvel) og vann i en foodprosessor og kjør deigen i ca 10 - 15 sekunder til den får en finkornet konsistens. Får du den ikke samlet må du tilsette ekstra vann. Press deigen forsiktig sammen, til en flat runding.

Har du ikke foodprosessor tilsetter du mel i en bolle og gnir inn smør med fingertuppene til det blir en smulet masse. Lag en grop i midten og hell i vannet. Bland med en kniv til deigen kan samles.

Legg deigen i en plastpose og sett den kaldt i minimum 15 minutter.

Legg bakepapir med litt mel på, både over og under deigen, og kjevle den ut til den kan dekke både bunn og kanter på en 23 cm paiform. Fjern det øverste laget med bakepapir, vend deigen forsiktig over i formen og trykk deigen forsiktig inn mot formens kanter. Sett deigen kaldt i 15 minutter.

Forvarm ovnen til 220 ºC. Renskjær kantene med en skarp kniv og prikk den med en gaffel. Stek paibunnen i 10 minutter til den er gjennomstekt.

 

Fyll

Skjær ost, paprika, vårløk og hvitløk i små biter. Tomat skjæres i skiver.

Pisk sammen egg og fløte i en bolle, og tilsett salt og nykvernet pepper. Hell blandingen i paiskallet.

Fordel de oppkuttede grønnsakene og osten i eggeblandingen og legg tomatskivene på toppen.

Stek paien midt i ovnen ved 200 ºC i 45 minutter. Server paien lun med frisk finhakket timian og en enkel salat.

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.