Hjem - Oppskrifter / Småretter/lunsj / Paier/terter / Pai med kylling og sopp
  • Pai med kylling og sopp

Pai med kylling og sopp

En nylaget pai er alltid godt. Denne er fylt med sopp og kylling og kan spises både til lunsj og middag.
Middels
Energi 190.7 kcal
Protein 4.1 g
Fett 11.9 g
Karbohydrater 16.6 g
Fiber 1.0 g
Kalsium 31.7 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.2 µg
Vitamin D 0.4 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 83.5 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 2.3 mg
Vitamin E 0.4 mg
Folat 9.9 µg
Fosfor 69.6 mg
Jern 0.4 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 8.2 mg
Niacin 1.0 mg
Selen 1.0 µg
Sink 0.4 mg

Ingredienser

6 porsjoner
  • 5 dl hvetemel
  • 185 g smør
  • ½ ts salt
  • 1 stk egg
  • 2 ss vann
  • eller 2 pk ferdig paideig
  • Fyll:
  • (f. eks jasmin) 1 ½ dl langkornet middagsris
  • 2 ½ dl vann
  • ½ ts salt
  • 1 stk løk
  • 450 g div fersk sopp (f.eks sjampinjong, aromasopp, fåresopp, kantarell
  • 50 g smør
  • 2 båt hvitløk , finhakket
  • 2 ss hvetemel
  • 3 dl helmelk
  • 1 stk kyllingbuljongterning
  • ca 450 g kjøtt fra grillet kylling
  • juice av en 1/2 sitron
  • 1 ½ dl kremfløte
  • 1 bunt frisk dill (ca en håndfull)
  • 1 bunt frisk timian (ca en håndfull)
  • salt og pepper
  • 1 stk egg

Fremgangsmåte

Ha hvetemel, smør i tynne skiver, egg og vann i en foodprosessor og kjør deigen i ca 10 - 15 sekunder til den får en finkornet konsistens. Får du den ikke samlet må du tilsette litt mer vann. Elt deigen lett sammen, legg den i en plastpose og la den hvile i kjøleskapet ca 1 time.
Deigen kan oppbevares i kjøleskap i inntil en uke og kan også fryses.

Kok risen etter anvisningen på pakken.

Mens deigen hviler i kjøleskapet kan man lage fyllet.

Rens løken og kutt den i biter. Kutt soppen i skiver.

Varm en stor gryte og ha i smør. Stek løken og soppen ved middels varme under omrøring til de har blitt gyldne. Tilsett finhakket hvitløk og la det surre i et par minutter til. Tilsett hvetemel og rør det godt inn i blandingen. Ta gryten av varmen, eller sett platen på laveste trinn.

Tilsett melk, litt om gangen, og rør godt. Knus buljongterningen og ha den i soppstuingen. Sett kjelen tilbake på platen og kok opp under omrøring. La den småkoke i ca 5 minutter.

Skjær kyllingkjøttet i biter og tilsett kjøttet sammen med saften av en ½ sitron, kremfløte og finhakkede friske urter. Smak til stuingen med salt og pepper.

Kjevle ut 2/3 av deigen, ca 5 mm tykk og legg den i en dyp ildfast form (ca 6 cm høy og 22 cm i diameter). La deigen henge utenfor kanten av formen.

Fordel den kokte risen i bunnen av formen og fordel stuingen på toppen av risen. Kjevle ut den gjenstående paideigen og legg den over formen som et lokk. Bruk en gaffel og trykk kantene sammen for å forsegle paien. Renskjær kanten. Pensle paien med sammenpisket egg. Lag et par snitt midt på lokket slik at dampen kan slippe ut.

Stek paien i forvarmet ovn ved 180 °C i 25–35 minutter.
Server paien med en fargerik salat.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.