Hjem - Oppskrifter / Småretter/lunsj / Paier/terter / Pai med røkelaks og geitost
  • Pai med røkelaks og geitost

Pai med røkelaks og geitost

Dette er en smakfull pai hvor vi har kombinert røkelaks og pai. Paien kan både serveres lun eller kald.
Middels
Energi 255.6 kcal
Protein 6.9 g
Fett 19.4 g
Karbohydrater 13.8 g
Fiber 1.2 g
Kalsium 56.5 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.8 µg
Vitamin D 2.6 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 258.5 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 7.6 mg
Vitamin E 1.6 mg
Folat 21.9 µg
Fosfor 103.8 mg
Jern 1.3 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 19.2 mg
Niacin 1.1 mg
Selen 6.5 µg
Sink 0.5 mg

Ingredienser

8 porsjoner
  • Paibunn:
  • 3 dl hvetemel
  • 150 g smør
  • 3 ss kaldt vann
  • Fyll:
  • 2 stk vårløk
  • 3 stk egg
  • 3 dl matfløte
  • 1 ts salt
  • nykvernet pepper
  • 100 g røkelaks
  • 100 g hvit geitost
  • 3 ss finhakket frisk timian

Fremgangsmåte

Ha hvetemel, smør i tynne skiver (bruk en ostehøvel) og vann i en foodprosessor og kjør deigen i ca 10 - 15 sekunder til den får en finkornet konsistens. Får du den ikke samlet må du tilsette ½ ss vann ekstra. Press deigen forsiktig sammen, til en flat runding.

Har du ikke foodprosessor tilsetter du melet i en bolle og gnir inn smøret med fingertuppene til det blir en smuletmasse.

Lag en grop i midten og hell i vannet. Bland med en kniv eller hendene til deigen samles.

Legg deigen i en plastpose og sett den kaldt i minimum 30 minutter.

Legg bakepapir med litt mel på, både over og under deigen, og kjevle den ut til den kan dekke både bunn og kanter på en 23 cm paiform.

Fjern det øverste laget med bakepapir og legg deigen forsiktig over i formen og trykk deigen forsiktig inn mot formens kanter. Sett deigen kaldt i 15 minutter.

Forvarm ovnen til 220 ºC. Renskjær kantene med en skarp kniv og prikk den med en gaffel. Forstek paibunen i 10 minutter.

Fyll

Skjær vårløk i små biter.

Pisk sammen egg og fløte i en bolle, og tilsett salt og nykvernet pepper. Hell blandingen i paiskallet.

Fordel fisken og vårløken i eggeblandingen og legg tynne skiver av geitost på toppen.

Stek paien midt i ovnen på 200 ºC i 35 - 40  minutter. Server paien kald eller lun med frisk hakket timian og en enkel grønn salat.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.