Hjem - Oppskrifter / Småretter/lunsj / Supper / Vårlig suppe
  • Vårlig suppe

Vårlig suppe

Brennesle og løvetann er to planter som går fint an å bruke i matretter. Brennesle har en smak som minner om spinat, mens kokte løvetannblader kan minne litt om rosenkål.
Enkel
Energi 103.2 kcal
Protein 3.8 g
Fett 5.2 g
Karbohydrater 9.7 g
Fiber 0.3 g
Kalsium 102.2 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.3 µg
Vitamin D 0.5 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 69.6 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.2 mg
Folat 5.8 µg
Fosfor 88.2 mg
Jern 0.1 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 1.2 mg
Magnesium 14.2 mg
Niacin 0.2 mg
Selen 1.3 µg
Sink 0.4 mg

Ukobla ingrediens:
string(9) "brennesle"
Ukobla ingrediens:
string(12) "kyllingkraft"

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 200 g unge skudd av brennesle eller løvetann, renset og forvellet
  • 1 ss meierismør
  • 1 ½ ss hvetemel
  • 3 dl kyllingkraft , eller annen lys kraft
  • 2 ½ dl melk eller matfløte
  • 0.13 ts pepper eller revet muskat
  • smak til med salt
  • dryss over friske urter, f eks hakket persille

Fremgangsmåte

Finhakkbrennesle eller løvetann som allerede er renset og forvellet.

Smelt smøret og rør inn mel. Spe med kraften. Bland inn det grønne. La suppen småkoke ca 5 minutter.

Spe med melk til suppen er passe tykk, og smak til med krydder og eventuelt salt. Pynt med friske urter.

Server suppen med godt brød til.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.