Hjem - Oppskrifter / Sunne oppskrifter / Middagsretter / Gratinerte grønnsaker
  • Gratinerte grønnsaker

Gratinerte grønnsaker

Lettvint og godt! Server gratinerte grønnsaker som selvstendig rett med brød til eller som tilbehør til røkt kjøtt eller fisk.
Enkel
Energi 67.3 kcal
Protein 4.4 g
Fett 2.6 g
Karbohydrater 6.0 g
Fiber 1.9 g
Kalsium 90.0 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.3 µg
Vitamin D 0.2 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 54.9 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 24.6 mg
Vitamin E 0.6 mg
Folat 42.8 µg
Fosfor 93.9 mg
Jern 0.6 mg
Kalium 0.3 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 16.2 mg
Niacin 0.6 mg
Selen 1.9 µg
Sink 0.6 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 1 stk gulrot
  • 1 stk blomkål lite
  • 1 stk pastinakk
  • 100 g sukkererter
  • 1 stk purre
  • 1 dl grønnsakbuljong (utblandet)
  • 2 dl lettmelk
  • 3 ss hvetemel
  • 1 ts salt
  • 5 g muskatblomme revet
  • 1 stk egg
  • 2 dl gulost revet

Fremgangsmåte

Rens og grovdel grønnsakene. Kok dem halvmøre i minst mulig vann. Sil kokevannet fra og tilsett så mye melk at det blir 3 dl.

Legg grønnsakene i et ildfast fat.

Visp sammen melkeblandingen og hvetemelet, og kok det opp under omrøring. La det småkoke i 2-3 minutter. Smak sausen til med salt og muskat. Visp inn egg og revet ost, og hell sausen over grønnsakene i fatet.

Gratiner retten midt i ovnen ved 200 °C i ca 20 minutter, til den er gyllen og grønnsakene gjennomkokte.

Server gratinerte grønnsaker som selvstendig rett med brød til, eller som tilbehør til røkt kjøtt eller fisk.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.