Hjem - Oppskrifter / Temaer/anledning / Jul / Vaniljefudge
  • Vaniljefudge

Vaniljefudge

Lag hjemmelaget fudge. Seig, smakfull og perfekt som julegave eller vertinnegave.

Middels
Energi 402.0 kcal
Protein 1.0 g
Fett 21.2 g
Karbohydrater 52.0 g
Fiber 0.0 g
Kalsium 33.2 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 0.6 µg
Tilsatt sukker 50.0 g
Vitamin A 286.5 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.5 mg
Folat 1.8 µg
Fosfor 24.1 mg
Jern 0.0 mg
Kalium 0.0 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 2.2 mg
Niacin 0.0 mg
Selen 0.4 µg
Sink 0.1 mg

Ingredienser

1 porsjoner 1 porsjon gir 36 stk
  • 450 g sukker
  • 400 g kremfløte
  • 50 g smør
  • 1 ss glukose (kjøpes på apotek)
  • 1 ss vaniljesukker

Fremgangsmåte

Ha sukker, smør, fløte og glukose i en tykkbunnet kjele, helst med nonstick belegg.

Varm opp blandingen på svak varme og rør med et treredskap til massen begynner å koke.

Bruk en slikkepott og dra ned alt som ligger på kantene av kjelen.
Stikk et karamelltermometer eller steketermometer ned i blandingen, og la den stå og koke uten omrøring ved middels varme til termometeret viser ca 114 ºC. Dette tar ca 10 til 15 minutter.
For å unngå krystallisering av sukkeret bør du ikke røre i gryten mens massen koker inn. 

Når massen kommer opp til 116 °C, tas kasserollen av varmen. La den stå i ca 5 til 10 minutter til temperaturen har sunket til 110 °C. 

Rør så inn vaniljesukker samtidig som du rører kraftig i massen helt til temperaturen har sunket til 60 °C. Fudgemassen har nå mistet sin blankhet og blitt tykkere. Fjern termometeret og rør i noen minutter til.

Dette er den viktigste prosessen når du lager fudge, da denne bearbeidelsen av massen lager små sukkerkrystaller som gir den riktige fudgekonsistensen.

Hvis du ønsker å tilsette nøtter eller lignende gjøres dette før fudgen helles i formen. Fudgen overføres til en form på ca 20 x 20 cm, som er kledd med bakepapir, og settes kaldt i noen timer eller natten over. Kuttes i passende terninger.

1 porsjon gir ca 36 stk fudge

(Holdbarhet ca 2 mnd i en tett beholder)

 

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.