Hjem - Skole / Skolemelk

Skolemelk

Skolemelkordningen sikrer at elevene får tilgang til kald melk på skolen hver dag. Ordningen baserer seg på råd fra Helsedirektoratet om at melk bør være en del av skolemåltidet.


Mer informasjon om dette finner du i artiklene under.


Oppdaterte retningslinjer for skolemat

Skole: Høsten 2015 kom Helsedirektoratet med nye og oppdaterte retningslinjer for skolemat, som er mer detaljerte enn de forrige.

Les mer
Verdens skolemelkdag 30. september

Skole: Verdens Skolemelkdag feires i 30 land onsdag 30. september!

Les mer
Trenger barn skolemelk?

Skole: Barn trenger et sunt og variert kosthold for å prestere optimalt både fysisk og mentalt gjennom en krevende skoledag.

Les mer
Dette er skolemelkordningen

Skole: Alle skoler får tilbud om å delta i skolemelkordningen. En liten kartong med skolemelk dekker 1/3 av barns daglige kalsiumbehov.

Les mer
Ny kartlegging av mat og måltider i norske skoler

Skole: I 2013 ble det gjennomført en ny kartlegging av mat og måltider på norske skoler, og hvorvidt skolemåltidet er i tråd med Helsedirektoratets ...

Les mer
Skolemelk, hvit eller smaksatt?

Skole: Smaksatt eller hvit skolemelk? Her får du mer informasjon om de ulike variantene som kanskje vil kunne hjelpe neste gang diskusjonen er livli...

Les mer
Ikke dropp maten barna sier de ikke liker

Skole: – Barn skifter smakspreferanser raskt. Derfor er det uklokt å kutte ut matvarer bare fordi barna sier de ikke liker dem, råder ernæringsfysio...

Les mer
Skolemat og skolemelk i Skandinavia

Skole: Vi har tatt en prat med noen av dem som jobber med skolemelk og skolemat i de skandinaviske landene, for å se på forskjeller og likheter mell...

Les mer
Verdens skolemelkdag 24. september 2014

Skole: Verdens skolemelkdag feires verden over, også i Norge!

Les mer
Er du bevisst hva du drikker til matpakken?

Skolefrokost: Matpakken er en daglig del av kostholdet for små og store. Frokostens innhold av næringsstoffer påvirkes av hva du drikker ved siden a...

Les mer
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.