Hjem - Spør ekspertene / Helsepersonell / Er transfett skadelig?

Er transfett skadelig?

Er transfett skadelig?

PUBLISERT: 13.01.2012

Det er forskjell på hvor transfettet kommer fra i forhold til hvor skadelig det er.

Hva er transfett

Transfettsyrer er umettede fettsyrer med en spesiell form. Transfettsyrenes utrettede struktur gjør at transfettsyrene får egenskaper som likner de man finner hos mettede fettsyrer.

Naturlig transfett (ruminant transfett) dannes naturlig ved bakteriell aktivitet i vommen hos drøvtyggere. Transfett finnes derfor naturlig i både meieriprodukter og i fettet fra kjøtt. Inntaket av naturlig transfett i den generelle befolkningen er lav. Det er ingen forskning som viser sammenheng mellom risikoen for hjerte- og karsykdommer og naturlig transfett i de mengdene som er vanlig å innta i dag.

Industrielt transfett kan dannes ved delvis (partiell) herding (hydrogenering) av vegetabilske og marine oljer.

Helseeffekter

Inntak av transfett medfører endringer i lipoproteiner, økt LDL- kolesterol og Lp(a), redusert HDL- kolesterol og økt total/HDL- kolesterol – ratio. En økning i LDL- kolesterol konsentrasjon er uheldig når det gjelder risiko for hjerte- og karsykdommer.
Transfett ser i tillegg ut til å kunne redusere insulinfølsomheten. I tillegg til denne effekten ser det også til at transfettsyrer kan ha en uheldig effekt i forhold til immunforsvaret og i forhold til betennelsesreaksjoner i kroppen.

Les mer om transfett her.

blog comments powered by Disqus