Hjem - Spør ekspertene / Helsepersonell / Geitemelk ved melkeproteinallergi?
  • Geitemelk ved melkeproteinallergi?

Geitemelk ved melkeproteinallergi?

Jeg har fått spørsmål fra en pasient som har lest på internett at de som har melkeproteinallergi kan drikke geitemelk og spise oster basert på denne melken. Hva svarer jeg? Er geitemelk greit for dem som har melkeproteinallergi?

PUBLISERT: 27.01.2014

Analyser av geitemelk viser at det både er likheter og forskjeller mellom geitemelk og kumelk. Sammensetningen og innholdet av næringsstoffer som proteiner, fett, enzymer og mineraler varierer. Særlig er det melkefettet som skiller seg ut. Geitemelkfett inneholder mye fettsyrer av middels kort lengde, ofte kalt MCT-fett.

Allergiske reaksjoner på mat sees oftest hos små barn, og proteiner fra kumelk er en av de vanligste matvareallergiene som rammer denne gruppen. Symptomene på melkeproteinallergi kan variere, men de vanligste er utslett, oppkast og diaré, dårlig vektoppgang og generell mistrivsel. Ved melkeproteinallergi er det melkeproteiner man reagerer på, og alle meieriprodukter må utelates fra kostholdet.

Flere har hevdet at geitemelk tolereres bedre og gir mindre allergiske symptomer enn kumelk. Derfor mener mange at geitemelk er et godt alternativ til barn som har en allergi mot kumelk. Geitemelk inneholder imidlertid flere av de samme proteinene som kumelk. Derfor anbefales det at personer som har en kumelkproteinallergi heller ikke drikker geitemelk.

En som er allergisk mot kumelk vil kunne få allergiske reaksjoner også ved inntak av geitemelk, som følge av en kryssreaksjon mellom de ulike proteinene. En kryssreaksjon oppstår når man får i seg et protein som likner mye på det proteinet man egentlig er allergisk mot, og vil kunne gi allergiske reaksjoner. Fordi proteinene i kumelk og geitemelk er sammensatt nokså likt, vil det kunne skje en kryssreaksjon mellom geitemelk- og kumelkproteiner, og det er derfor ikke anbefalt at de som har en allergi mot kumelkprotein drikker geitemelk.

blog comments powered by Disqus