Hjem - Spør ekspertene / Helsepersonell / Hvilken betydning har karbohydrater for blodsukkerreguleringen hos barn?
  • Hvilken betydning har karbohydrater for blodsukkerreguleringen hos barn?

Hvilken betydning har karbohydrater for blodsukkerreguleringen hos barn?

Hvilken betydning har karbohydrater for blodsukkerreguleringen hos barn?

 

PUBLISERT: 23.01.2012

Karbohydrater er bygget opp av monosakkaridene glukose, galaktose og fruktose. Vanlig hvitt sukker er glukose og fruktose som er satt sammen til et disakkarid. Melkesukker, laktose, er også et disakkarid som er satt sammen av galaktose og glukose.

Stivelse og fiber er, enkelt forklart, mer kompliserte kombinasjoner av monosakkaridene. Når karbohydratene fordøyes i tarmen, brytes de ned til monosakkarider så de kan tas opp og kroppen kan bruke det som energi. Monosakkaridene er enkle å fordøye og gir en rask blodsukkerstigning. Fiber tar lenger tid å fordøye, og gir derfor en mer langsom blodsukkerstigning.

Så karbohydrater påvirker blodsukkeret, men det varierer etter type hvor rask og høy stigningen blir. De fleste kunstige søtningsstoffer gir ingen eller kun en liten blodsukkerstigning, men barn under 3 år skal ikke ha kunstig søtningsstoffer (føre var-prinsipp).

Du kan lese mer om sukker på våre nettsider:
Hva er sukker og hvordan begrense sukker til barn.

Og hos Helsedirektoratet: Sukker

En del barn kan bli urolige når de får sukker. Sukker gir, som nevnt ovenfor en rask blodsukkerstigning og kan gjøre barn urolige. Dette kommer selvfølgelig også an på om sukkeret er spist alene eller i et mer sammensatt måltid. Kostholdet alene er imidlertid ikke eneste faktor som påvirker barns aktivitetsnivå, men man anbefaler å begrense sukkerinntaket til barn.

Vi har også egne sider som er tilpasset helsepersonell og studenter som skal bli helsepersonell;                 www.melk.no/helsepersonell.                                                                                                                                                                Her finnes fagstoff om helse og ernæring.

blog comments powered by Disqus