Hjem - Spør ekspertene / Helsepersonell / Kan kritisk syke spise syrnede meieriprodukter?
  • Kan kritisk syke spise syrnede meieriprodukter?

Kan kritisk syke spise syrnede meieriprodukter?

Vitenskapskomiteen for Mattrygghet (VKM) fraråder bruk av probiotika til kritisk syke pasienter med nedsatt immunforsvar i sin rapport. Men er det trygt å spise syrnede meieriprodukter som kefir og yoghurt?

PUBLISERT: 09.12.2013

Hvem som kan karakteriseres som «kritisk syk» er i mindre grad omtalt i rapporten fra VKM. Det er derfor opp til hver enkelt behandlende lege å avgjøre dette.

Så lenge pasienten kan spise «normal mat» (dvs. mat som uansett er bakterieholdig), er det generelt sett ingen grunn til at man bør unngå syrnede meieriprodukter som kefir og yoghurt. For enkelte pasientgrupper kan legene likevel finne dette ønskelig. Det bør derfor være opp til pasienten selv å velge å innta syrnede meieriprodukter og ikke helsepersonell, da det ikke er tilstrekkelig dokumentert at disse produktene representerer en helsegevinst alene. Dette innebærer at dersom pasienten selv ønsker å spise syrnede meieriprodukter, behøver ikke dette nødvendigvis utelates fra kostholdet dersom ikke sykdomssituasjonen tilsier det.

Dersom pasienten ikke lenger bør inntak «normal mat» per os, skal de følgelig heller ikke tilbys syrnede meieriprodukter. 

blog comments powered by Disqus