Hjem - Spør ekspertene / Helsepersonell / Lavkarbo-diett ved diabetes?
  • Lavkarbo-diett ved diabetes?

Lavkarbo-diett ved diabetes?

Er det greit at diabetespasienter spiser lavkarbo-kosthold? Det inneholder jo lite raske karbohydrater, som er bra for dem, men innholdet av alle typer fett er høyt...

PUBLISERT: 09.08.2013

For det første er det viktig å skille mellom ulike nivåer av lavkarbo, som du kan lese mer om her. Internasjonale retningslinjer for kosthold ved diabetes an på flere måter likne moderat lavkarbodiett, med 30-40 E% fra karbohydrat.

For diabetespasienter er det ved et slikt kosthold ekstra viktig å tenke på hvilke fettkilder man velger, etter som fettinntaket står for rundt 1/3 av energiinntaket. Fokus bør derfor være på å bytte ut karbohydratene med umettet fett.

Det er både fordeler og ulemper ved et lavkarbokosthold til diabetikere. Fordelene er at det legger til rette for å dekke behovet for de fleste næringsstoffer. Et høyt inntak av grønnsaker og belgvekster, som det er rom for i dette kodtholdet, gjør det mulig å bli mett på mat som inneholder lite kalorier, og evt. gå ned i vekt dersom det er ønske om dette.

Ulempene ved et lavkarbokosthold ved diabetes, er at det ved et redusert inntak av karbohydrat er lett å kompensereved et høyt fettinntak, og at man er lite kritisk ved valg av fettkilder. Dette kan gjøre det utfordrende å gå ned i vekt, og kan føre til økning i kolesterolet. Man har også sett at risikoen for hjerte- og karsykdom øker hos dem som bytter ut karbohydratene med animalsk fett sammenliknet med dem som bytter ut med vegetabilsk fett.

Les mer i de svenske anbefalingene for diabetikere

blog comments powered by Disqus