Hjem - Spør ekspertene / Spør ekspertene/Ernæring / Bakterier i upasteurisert melk?
  • Bakterier i upasteurisert melk?

Bakterier i upasteurisert melk?

Grunnen til at det er forbudt å selge upasteurisert melk i butikk i Norge, er risikoen for å bli syk. Bakterier og parasitter kan forurense melken under melking og når dyret har en infeksjon.

PUBLISERT: 26.09.2014

Har vi vitenskapelig belegg for å si at upasteurisert melk inneholder potensielt farlige bakterier?

Grunnen til at det er forbudt å selge upasteurisert melk i butikk i Norge, er risikoen for å bli syk. Mattilsynet skriver følgende på sine nettsider: «Bakterier og parasitter kan forurense melken under melking og når dyret har en infeksjon. Slike mikroorganismer kommer over i rå melken fra for eksempel avføring til dyrene eller fra sår på spenene til dyret». Mer informasjon om dette finner du på mattilsynet.no.

En risikovurdering gjennomført av Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet i 2010, om omsetning av upasteurisert melk, konkluderte blant annet med at særlig barn trolig vil ha økt risiko for sykdom fra for eksempel E.coli som følge av inntak av upasteuriserte produkter. Mer informasjon om dette finner du på fhi.no.

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.