Hjem - Spør ekspertene / Spør ekspertene/Ernæring / Forskjell på rett fra kua-melk og melk kjøpt i butikken?
  • Forskjell på rett fra kua-melk og melk kjøpt i butikken?

Forskjell på rett fra kua-melk og melk kjøpt i butikken?

Hei, jeg har et spørsmål angående kumelk rett fra tanken, det vil si ikke pastaurisert og homogenisert. Dette er jo helmelk og inneholder en del mettet fett - men hva er egentlig ellers forskjellen? Påstanden er at noen mener den sunnere?

PUBLISERT: 10.09.2013

All melk som selges i Norge er homogenisert (bortsett fra skummet melk, som er fettfri) og pasteurisert. Det er ikke lov til å selge upasteurisert melk i butikk i Norge, som følge av helserisikoen ved dette.

Rett fra kua-melk inneholder cirka 4 % fett, omtrent som helmelk. På meieriet skilles separeres melken, slik at vi får fettet og skummet melken hver for seg. Siden kan man tilsette den mengden fett som er ønskelig, for å oppnå fettprosenten i ekstra lett melk, lettmelk og helmelk, og andre produkter som fløte.

I melk som ikke er homogensiert, vil fettet flyte opp til overflaten og danne et fettlag på toppen av melken, fordi det veier mindre enn massen forøvrig. Melken homogeniseres altså for å gjøre melken homogen slik at fettet ikke danner klumper, og dette gjøres ved å knuse fettpartiklene. Dette påvirker ikke næringsinnholdet i melken, og heller ikke fettinnholdet. 

Pasteurisering innebærer en kjapp oppvarming av melken, og resultatet er at bakterier som er potensielt skadelige for oss mennesker drepes. Dette kan redusere innholdet noe av enkelte vitaminer, f.eks. B-vitaminer, men dette har ingen stor betydning for vårt totale inntak av næringsstoffer.

Du spør om fettinnholdet, og hverken pasteurisering eller homogenisering påvirker selve fettinnholdet. Helsedirektoratet anbefaler at man velger magre meieriprodukter og mager melk, og bruker Nøkkelhullet som hjelpemiddal i butikken.

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.