Hjem - Spør ekspertene / Spør ekspertene/Ernæring / Hvor mye salt er det i meieriprodukter?
  • Hvor mye salt er det i meieriprodukter?

Hvor mye salt er det i meieriprodukter?

Finnes det noen anbefaling for hvor mye natrium det kan være i ulike meieriprodukter?

PUBLISERT: 19.11.2012

Helmelk inneholder natrium naturlig (ca. 40 mg/100 ml). Yoghurt og ferske oster (ikke saltet) inneholder mindre natrium (fra ca. 30 – 60 mg/100 g). Faste oster er på den andre siden tilsatt salt, og inneholder derfor høyere nivåer av natrium (fra 200 – 16 00 mg/100 g). Det er imidlertid store forskjeller i natriuminnhold i ulike oster, avhengig av produsent og type ost. Salt benyttes i matlaging for å forhindre vekst av uønskede mikroorganismer og for de teknologiske

Nasjonalt råd for ernæring har utarbeidet en nasjonal strategi for reduksjon i saltinntak i befolkningen. En reduksjon i befolkningens saltinntak vil kunne være gunstig med tanke på helsegevinsten. Saltinntaket i den norske befolkningen er anslått til omtrent 10 gram per dag hos menn og noe lavere hos kvinner. Dette er omtrent dobbelt så høyt som anbefalt inntak, som er maksimalt 5 gram salt per dag. Mesteparten av saltet i gjennomsnittskosten, omkring tre fjerdedeler, kommer fra industribearbeidede matvarer og mat spist på serveringssteder.

Når det gjelder natrium i melk og meieriprodukter varierer dette mellom ulike produkter. Melk- og meieriprodukter som har Nøkkelhullet, inneholder mindre fett, mettet fett, sukker og salt enn produkter av samme type. Myndighetene anbefaler å velge Nøkkelhullsmerkede produkter.
Under er en oversikt over hvilke melk og meieriprodukter som kan få Nøkkelhullet. Her ser du at innholdet og grenseverdiene for natrium varierer avhengig av produkt:
•    Skummetmelk, ekstra lettmelk og kulturmelk med mindre fett (høyst 0,7 g fett per 100 g).
•    Smaksatt yoghurt med mindre fett (høyst 0,7 g per 100 g) og sukker (høyst 9 g per 100 g).
•    Crème fraiche og rømme med mindre fett (høyst 5 g per 100 g), sukker (høyst 5 g per 100 g) og natrium (høyst 0,1 g per 100 g).
•    Ost med mindre fett (høyst 17g per 100 g) og natrium (høyst 0,5 g per 100 g).
•    Kesam, kremost og mozarella med mindre fett (høyst 5 g per 100 g) og natrium (høyst 0,35 g per 100 g).

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.