Hjem - Spør ekspertene / Spør ekspertene/Ernæring / Hvordan vite om en matvare inneholder melkeprotein?
  • Hvordan vite om en matvare inneholder melkeprotein?

Hvordan vite om en matvare inneholder melkeprotein?

Datteren min har melkeproteinallergi, og jeg synes det kan være vanskelig å vite om en matvare inneholder melkeprotein. Innholdsdeklarasjonene inneholder så mange ord jeg ikke vet hva betyr. Kan hun for eksempel spise dressing som inneholder melkesyre?

PUBLISERT: 21.01.2016

Ved melkeproteinallergi er det proteinene i melk og meieriprodukter man ikke tåler, og man må holde seg helt unna både melk og meieirprodukter. I tillegg er det en del andre matvarer som kan inneholde melkeprotein. Melkeprotein tilsettes gjerne som for eksempel stabilisator og emulgator i ulike matvarer. Melkesyre kan helt fint brukes av en med melkeproteinallergi, da dette ikke inneholder melkeprotein.

Hvordan vite om en matvare inneholder melk?

Mat- og drikkevarer som inneholder følgende har melkeprotein i seg, og må ikke brukes av en med melkeproteinallergi:

Crème fraîche, fløte, fløteis, kasein, kaseinat, kjernemelkspulver, laktalbumin, margarin, melk, melkeprotein, melkepulver, melketørrstoff, myse, mysepulver,
ost, ostepulver, rømme, skummetmelkpulver, smør, strøkavring, tørrmelk, kesam, yoghurt, yoghurtpulver.

Strengere krav for merking av allergener

Nye regler for allergimerking av matvarer innført i 2014 krever blant annet at de vanligste allergenene skal utheves i innholdsdeklarasjonen, slik at det er enklere for forbrukerne å se om matvaren kan være allergifremkallende. Les mer om reglene hos Mattilsynet.

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.