Hjem - Spør ekspertene / Spør ekspertene/Ernæring / Kan barnet mitt drikke store mengder melk?
  • Kan barnet mitt drikke store mengder melk?

Kan barnet mitt drikke store mengder melk?

Jeg har ei datter på 10 år som er utrolig glad i melk. Det er omtrent det eneste hun drikker. Det er snakk om rundt 1 liter melk daglig, samt melk i kornblandinger og på skolen. Er det bra å drikke så mye melk?

PUBLISERT: 13.12.2012

Melk inneholder flere ulike næringsstoffer, blant annet kalsium, jod, fosfor, B-vitaminer (vitamin B2 og B12) og proteiner. Noen melketyper er også beriket med vitamin D.

Helsemyndighetene anbefaler at magre meieriprodukter skal være en del av vårt daglige kosthold. For voksne vil tre porsjoner melk og andre meieriprodukter hver dag bidra til å sikre kalsiuminntaket vårt, dersom vi har et ellers sunt og variert kosthold. Ungdom, i alderen i alderen 10 til 20 år, har et noe høyere kalsiumbehov, og her vil 3 ½ - 4 porsjoner med meieriprodukter hver dag dekke behovet.  En porsjon tilsvarer ett glass melk (1,5 dl), gulost til én brødskive eller et beger med yoghurt.

Barne- og ungdomsårene er en periode hvor kroppen vokser og endres mye, og behovet for næringsstoffer og sunn mat er stort. Ungdomsårene er den perioden i livet hvor skjelettet styrkes mest. Derfor er anbefalingene 900 mg kalsium hver dag for både gutter og jenter i alderen 10 til 20 år. Melk og meieriprodukter er som sagt kilde til flere ulike næringsstoffer, som blant annet kalsium. Det kan være lurt å huske på at jo bredere spekter av matvarer som finnes i kostholdet, jo større sjanse er det for å få dekket alle kroppens behov.

Hvis barnet ditt drikker over 1 liter melk daglig kan dette fortrenge inntaket av andre matvarer som også inneholder viktige næringsstoffer, som for eksempel jern. Hvis barnet ditt drikker seg mett på melk kan det være at barnet spiser mindre av andre matvarer som barnet også trenger for å ha et variert kosthold. Vi anbefaler derfor å drikke melk til måltidene, mens vann er den beste tørstedrikken mellom måltidene.

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.