Hjem - Spør ekspertene / Spør ekspertene/Ernæring / Meieriprodukter ved melkeproteinintoleranse?
  • Meieriprodukter ved melkeproteinintoleranse?

Meieriprodukter ved melkeproteinintoleranse?

Jeg har en matintoleranse for kumelk og kasein. Er det kasein i yoghurt, kesam, creme fraise også? Er det i så fall forskjell på mengden? Er det noe jeg kan spise av melkeprodukter som ikke belaster så mye?

PUBLISERT: 09.08.2012

Før man utelater mat- og drikkevarer fra kostholdet er det viktig å få en ordentlig diagnose. I forbindelse med melk og meieriprodukter er det viktig å vite om det dreier seg om en laktoseintoleranse eller en melkeproteinallergi. Noen har melkeproteinintoleranse, men dette er meget sjelden blant voksne. Det forekommer mest hos spedbarn, som gjerne vokser det av seg før de er ett år gamle. En diagnose på matallergi eller -intoleranse kan man få hos en lege, gjerne i samarbeid med en klinisk ernæringsfysiolog. Les mer om forskjell på allergi og intoleranse her.

I melk og meieriprodukter finnes det to hovedtyper av proteiner, kasein og myse. Videre finnes det flere undergrupper av disse. Ved melkeproteinallergi reagerer man på alle slags melkeproteiner, og man må holde seg helt unna alle meieriprodukter.

Melkeproteinintoleranse er som sagt en sjelden tilstand blant voksne. Denne diagnosen settes gjerne når man ser symptomer på melk og meieriprodukter, samtidig som diagnosene melkeproteinallergi og laktoseintoleranse er utelukket. Det kan da dreie seg om en intoleranse, en manglende evne til å tåle, ett eller flere av proteinene som finnes i melk og meieriprodukter. Symptomene kan ofte være liknende som ved en allergi, men kommer ofte noe senere og er ikke like kraftige. I alle meieriprodukter er det melkeprotein, inkludert kasein. Ved en melkeproteinintoleranse må man selv føle seg frem til hvor mye man tåler av disse produktene før man får en reaksjon. Man vil ofte kunne tåle en liten mengde meieriprodukter, slik at man slipper å ta dem helt ut av kostholdet, men dette er individuelt.

Meieriprodukter er den viktigste kilden til kalsium i norsk kosthold, da de bidrar med rundt 70 % av inntaket vårt. I tillegg bidrar meieriproduktene med andre næringsstoffer vi trenger, som vitamin B2 og B12 og fosfor. Fordi det anbefales å spise variert, bør man alltid ha vært gjennom en ordentlig utredning før man kutter ut mat- og drikkevarer fra kostholdet som følge av en allergi eller intoleranse.

Les mer om kosthold ved melkeproteinallergi og laktoseintoleranse.

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.