Hjem - Spør ekspertene / Spør ekspertene/Ernæring / Melk og brød i samme måltid?
  • Melk og brød i samme måltid?

Melk og brød i samme måltid?

Hvorfor er det bra å spise brød og drikke melk i samme måltid?

 

PUBLISERT: 16.04.2012

Melk og brød er en fin kombinasjon til for eksempel frokost og/eller lunsj. De utfyller nemlig hverandre godt ettersom de innholder ulike næringsstoffer som kroppen trenger. Brød er en god kilde til selen, fiber og vitamin B1, mens melk er en god kilde til kalsium, jod og vitaminene B2 og B12. Både melk og brød inneholder også proteiner, men de er sammensatt på forskjellige måter, som til sammen dekker kroppens behov bedre enn de gjør hver for seg.

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.