Hjem - Spør ekspertene / Spør ekspertene/Ernæring / Mindre karbohydrater i laktosefri melk enn i laktoseredusert melk?
  • Mindre karbohydrater i laktosefri melk enn i laktoseredusert melk?

Mindre karbohydrater i laktosefri melk enn i laktoseredusert melk?

Vi har diskutert her på jobb hvorfor det er mindre karbohydrat i laktosefri melk enn i laktoseredusert. Blir det i en prosess tatt ut sukker fra den laktosefrie melken?

PUBLISERT: 26.11.2013

Karbohydratene som finnes naturlig i melk og meieriprodukter kalles laktose, ofte kalt melkesukker. I laktoseredusert melk er laktosen spaltet til glukose og galaktose ved hjelp av et laktaseenzym slik at de med nedsatt evne til å tåle laktose kan tåle melken. Denne spaltingen foregår vanligvis i tarmen, men i laktoseredusert melk er det gjort på forhånd. Derfor smaker også denne melken søtere. I laktosefri melk er noe av laktose spaltet, mens det aller meste av laktosen er fjernet. Denne har en nokså lik smak som vanlig hvit melk.

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.