Hjem - Spør ekspertene / Spør ekspertene/Ernæring / Soyadrikk ved melkeproteinallergi?
  • Soyadrikk ved melkeproteinallergi?

Soyadrikk ved melkeproteinallergi?

Min datter som nå fyller ett år har mest sannsynlig melkeproteinallergi og vi har de siste månedene ikke gikk henne noen form for melk. Vi lurer da på om vi av og til kan gi henne soyadrikk? Det inneholder ikke noen form for melkeprotein? Eller er det sånn at dersom hun reagerer på melkeprotein, så kan hun også reagere på soyadrikk?

PUBLISERT: 12.03.2012

Ved en melkeproteinallergi reagerer immunforsvaret på et eller flere av proteinene i melk og meieriprodukter. Melkeproteinallergi er først og fremst et problem i tidlige barneår. Det er vanlig å vokse av seg denne formen for allergi før skolealder. Man regner at rundt 2-3 % av barn lider av melkeproteinallergi.


Få diagnosen av helsepersonell

Man kan ikke stille diagnosen på melkeproteinallergi eller andre allergier selv, det må gjøres av kvalifisert helsepersonell. For å få diagnosen er det vanlig at legen gjør en vurdering av sykehistorien. Dette for å se på sammenhengen mellom inntak og reaksjoner. I tillegg blir det gjerne tatt en blodprøve for å måles nivåer av spesifikke antistoffer, og en prikktest, eller RAST. Dette går ut på at man lager bitte små snitt i huden og eksponerer personen for ekstrakter av den eller de matvarene man mistenker en reaksjon på. Hvis det er snakk om allergi vil det komme en tydelig hudreaksjon. I tillegg vil en ved mistanke om melkeproteinallergi ofte ta ut melk og meieriprodukter fra kostholdet, for så å gjeninnføre dem. Dette gjøres kontrollert av helsepersonell.

Melkeproteiner i soyadrikk?

Dersom det er stilt en allergidiagnose, skal man utelate den eller de aktuelle matvarene helt fra kostholdet. Når det gjelder melkeproteinallergi betyr dette at alle meieriprodukter må utelates fra kostholdet. Det samme gjelder alle matretter og produkter der melk og meieriprodukter inngår. Soyadrikk inneholder ikke melkeproteiner og kan derfor fint drikkes av personer med melkeproteinallergi. Velg gjerne en variant som er tilsatt kalsium.Les mer om kostråd ved melkeproteinallergi

Les mer melkeproteinallergi

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.