Hjem - Spør ekspertene / Spør ekspertene/Matfaglig / Ulik holdbarhet på melk?

Ulik holdbarhet på melk?

Både temperatur, lys og lukt kan påvirke holdbarheten på ulike produkter, og det er viktig med riktig oppbevaring for å opprettholde holdbarheten

PUBLISERT: 13.01.2012

Både temperatur, lys og lukt kan påvirke holdbarheten på ulike produkter, og det er viktig med riktig oppbevaring for å opprettholde holdbarheten. Oppbevares melk riktig skal det normalt ikke være noen forskjell på holdbarheten av vanlig skummet melk, ekstra lett melk, lettmelk, helmelk eller kremfløte.

Produktene skal oppbevares ved 0-4°C, som er vanlig kjøleskapstemperatur. Oppbevaring ved høyere temperatur gir kortere holdbarhet.

Lyspåvirkning kan gi redusert holdbarhet på grunn av smaksfeil. Smaksfeilen er annerledes på skummet melk enn på for eksempel kremfløte.

Oppbevaring sammen med andre produkter som for eksempel appelsiner kan også gi redusert holdbarhet på grunn av smaksfeil. Dette gjelder også uåpnet emballasje. Slik smaksfeil kjennes tydeligere i skummet melk enn i for eksempel helmelk som har mer "egensmak".

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.