Hjem - Spør ekspertene / Spør ekspertene/Skole / Argumenter for/mot smaksatt skolemelk
  • Argumenter for/mot smaksatt skolemelk

Argumenter for/mot smaksatt skolemelk

Jeg har et barn som vil ha ekstra lett melk med kakaosmak på skolen. Hva er argumentene for/mot dette?

PUBLISERT: 23.08.2012

For barn som ikke ønsker å drikke hvit melk, er smaksatt melk et godt alternativ. Skolemelken barnet ditt får på skolen er spesialtilpasset og er ikke en variant du får kjøpt i vanlige butikker. De mange variantene smaksatt melk som fås kjøpt i butikken varierer i sukkerinnhold. Det finnes varianter helt uten tilsatt sukker til 5 % tilsatt sukker. Skolemelkordningen tilbyr nå to varianter av ekstra lett melk med kakaosmak, henholdsvis en variant som ikke er tilsatt sukker og en som er tilsatt lite sukker, det vil si 0,9 %. Ønsker barnet sjokolademelk er det bedre å la barnet få melk med kakaosmak fra skolemelkordningen fremfor å sende med sjokoladepulver som blandes i melken, da sjokoladepulver inneholder mer sukker. Sjokoladepulver som man selv tilsetter i melk inneholder gjerne cirka 7 % tilsatt sukker (1,5 dl ekstra lett melk med tre teskjeer sjokoladepulver). En slik form for sjokolademelk vil gi mer sukker enn ekstra lett melk med kakaosmak med lite tilsatt sukker.

Begge variantene av ekstra lett melk med kakaosmak er magre melkevarianter. De er laget på laktoseredusert melk og er derfor naturlig søte.

Ekstra lett melk med kakaosmak inneholder like mange næringsstoffer som vanlig hvit melk. Det vil si at i en kartong smaksatt skolemelk det er like mye av både kalsium, fosfor, magnesium, B12, B2, B3 og proteiner i melken som i vanlig hvit melk. Dessuten er begge melkevariantene med kakaosmak beriket med vitamin D. Vitamin D er viktig for at kroppen skal kunne nyttiggjøre seg kalsiumet.

Dersom barnet ditt ikke ønsker melk på skolen eller du ikke ønsker at barnet skal drikke skolemelk med smak, kan det være lurt å tenke over hvilke drikkealternativer som finnes og som barnet ditt vil velge.  Ulike drikkevarianter vil gi kroppen ulike næringsstoffer.

Du kan finne enda mer informasjon om skolemelk på våre skolesider eller www.skolemelk.no

blog comments powered by Disqus
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.