Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Neste artikkel 2/

Her er Norges beste grøt i 2017

Skrevet av Ane Køber Guldvik

For andre året på rad ble NM i grautkoking arrangert på Dyrsku'n i Seljord.  Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) var samarbeidspartner, i tillegg til Norges Bygdekvinnelag og Nofima.

Årets Grautgrams 2017 ble Alfred Kristiansen fra Trondheim, som vant både prisen for hverdagsgrøt med melk og nyskapende grøt med rot i lokale tradisjoner.

Vinnergrøten er inspirert av smaken av den tradisjonelle Trondheimsuppa og serveres som en Street food variant. Kristiansen har kalt den ”Trondheimsgrøt rett i handa» og lager selv en egen grøtkopp av havregrøt stekt i vaffelskåljern. Oppi koppen legges havregrøt laget på melk og skåret svarthavre.  Grøten toppes med risengryn kokt i melk og ripssaft, og pyntes med plommer. Ved siden av serveres flere typer fruktcurd på flaske som kan sprøytes på. Alt serveres i serviett som kan holdes i handa og spises.

Se vinneroppskriften her!

 Opptatt av korn

Alfred er utdannet kokk, tok fagbrev i 1985 og har jobbet som kokk på hotell og restauranter i Oslo og Trondheim. Han synes det er veldig interessant å jobbe med mat.
– Det at det alltid finnes nye teknikker, smaker, råvarer og kombinasjoner, gjør at det til enhver tid er noe nytt å lære, sier han.

Han har i hele sin jobbtid på kjøkkenet vært glad i å bruke korn både til brødbaking, til bruk i maten og til strø på maten som garnityr. Grøt var veldig populært på 80-tallet, men forsvant i en lengre periode. De siste årene har den imidlertid kommet tilbake for fullt og blitt en stor og spennende trend.

– Det som er gøy, er at en del av de gamle kornsortene har kommet tilbake de siste årene, så det er mye nytt å bruke, sier Alfred.

Alle årstider inkludert i grøten

Fagjuryen besto i år av daglig leder i Baker- og konditorbransjens Landsforening, Gunnar Bakke, Frode Kristensen fra Matmerk og Jorid Vale, museumsbestyrer ved Evju bygdetun i Sauherad. Her er deres dom: "Grauten har god tyggemotstand, god konsistens, smaker og dufter godt, ein god og tradisjonell nyskapande graut. Nydeleg og nyskapande komposisjon, alt kan etast, inkludert grautkoppen som grauten serverast i. Gode smakar, fargerikt, alle årstider inkludert. Graut-tapas er ein nyskapar som egnar seg både kald og varm".

13 grøtkokere med i NM

I år deltok 13 grøtkokere fra hele landet. De fikk en halvtime hver på å lage to ulike grøter, mens publikum kunne følge med fra sidelinjen. Deltakerne konkurrerte om å lage den beste grøten i tre kategorier: Tradisjonell grøt kokt på vann, tradisjonell grøt kokt med melk, festgrøt og nyskapende grøt. Og selve hederstittelen, årets grautgrams. Grautgrams er et gammelt ord som beskriver en person som er svært glad i grøt, og som mer enn gjerne eter mye grøt. I tillegg blir ordet brukt for å hedre den som gjør mye av noe.

Kategorivinner for tradisjonell festgraut ble Oddgeir Stamnestrø Grytedal, mens kategorivinner på kvardagsgraut koka på vatn ble Åsbjørg Moland.