Neste artikkel 2/

The dairy matrix - ekstra helseeffekter av matvarer?

Skrevet av Mona Bjelland

Seminar om "The dairy matrix: a new approach to understanding the health effects of food" ble avholdt onsdag 4. oktober 2017. 3 av 4 presentasjoner er tilgjengelig her. 

Landbrug & Fødevare i Danmark arrangerte i oktober 2017 et seminar hvor det ble fokusert på at næringsverdien til en matvare kan være mer enn summen av de næringsstoffene som maten inneholder.

Seminaret bygger på en vitenskapelig artikkel som du kan lese mer om her.

Presentasjonene fra de tre første foreleserne er tilgjengelige nedenfor.

Presentasjonen  "Is it time to rethink how we evaluate the health effects of food?" av Prof Ian Givens. Givens presenterer og forklarer begrepet "food matrix".

Presentasjonen "Muscle, bones and body fat: the dairy matrix effects on body composition" av Dr Emma Feeney (University College Dublin). Feeney presenterer og forklarer begrepet "dairy matrix" og mulig effekt på muskler, ben og kroppsfett.

Presentasjonen "The impact of the dairy matrix" av Prof Arne Astrup (University of Copenhagen, DK). Astrup presenterer mulig effekt på livsstilssykdommer.

Dette er omtalen fra Landbrug & Fødevare om seminaret:

"Flere forskningsresultater tyder på, at sundhedsværdien af en fødevare ikke alene kan afgøres ud fra det samlede indhold af næringsstoffer. Bag konklusionerne står et internationalt forskerhold bestående af 18 eksperter inden for epidemiologi, fødevare- og ernæringsvidenskab. De var samlet til en workshop, i september sidste år, arrangeret af Københavns Universitet i samarbejde med University of Reading. Her debatterede forskerne mejeriprodukter, og hvordan den komplekse sammensætning af næringsstoffer og bioaktive komponenter som mineraler, salte og peptider kan interagere og påvirke fordøjelsen af fødevaren og i sidste ende ændre fødevarens overordnede næringsmæssige og sundhedsmæssige egenskaber.

Konklusionerne er udgivet i det videnskabelige tidsskrift ’American Journal of Clinical Nutrition’. Du finder artiklen her.

Disse nye betragtninger og konklusioner ønsker vi at kommunikere og debattere med landets ernærings- og sundhedsprofessionelle." 

Seminaret var et samarbeid mellom Landbrug & Fødevare i Danmark og European Milk Forum.