Neste artikkel 2/

Bruk kreativiteten – 3 om dagen behøver slett ikke å være kjedelig

Med 3 porsjoner melk og meieriprodukter kan du sikre ditt daglige anbefalte inntak av kalsium, jod og andre viktige næringsstoffer, i et ellers sunt og variert kosthold. 

De senere årene har det blitt et stadig større utvalg av meieriprodukter i butikken. Noe for enhver smak. Enkelt og greit. Men noen er ikke fornøyd med kun de ferdige standardproduktene. Da er det bra at meieriprodukter også er bra som utgangspunkt for å lage egne smaksvarianter og retter. Utgangspunkt for å eksperimentere og å bruke kreativiteten.

Smør

Melk

   

Du kan f.eks. lage ditt eget smør. Superenkelt er det også.

Det eneste du trenger er kremfløte eller rømme og en times tid. Og når smøret er laget kan du bruke din kreativitet til å krydre det på en spennende måte med f.eks. furuskudd, noriblader, engsyre eller andre gode urter man trolig ikke har hørt om. Eller rett og slett smaksette det med et godt salt. Det er imponerende å servere selvlaget smør til gjestene, eller hvorfor ikke la gjestene ta del i lagingen. Sosialt, kreativt og lærerikt samtidig.

Når man lager smør så får man et biprodukt som kalles kjernemelk som har en syrlig smak. Dette er et produkt du ikke kan få kjøpt i butikken. Bruk kjernemelken i grove vafler eller pannekaker som fylles med mye spennende, f.eks. smøret du allerede har laget.

Grøt          

En annen rett som har fått sin fornyelse er grøten, og i København er det faktisk åpnet egne grøtrestauranter. Ofte tar man utgangspunkt i tradisjonelle grøt-typer som havregrøt og bygg-grøt lagd på melk, og så pimper man opp grøten. F.eks. med brunost, nøtter, bær og krydder. 

Melk

   

Hvordan vil du pimpe opp havregrøten? La deg inspirere her!

Drikker basert på melk

Melk er den den enkleste formen for meieriprodukt. Dropp cocktailen og pjolteren neste gang, og overrask vennene dine med melkebar istedenfor. Servering av melk i drinke-glass med fult tilbehør som limeskiver, jordbær, cocktailbar etc. Og noen mener at melk og cola er en smakfull drikk som bør prøves.

Du har sikkert hørt at du ikke skal leke med maten, men det synes vi at du skal gjøre. Vær kreativ med meieriproduktene! Det å skulle innta 3 porsjoner meieriprodukter om dagen trenger slett ikke å være kjedelig.

Her kan du lese mer om hvorfor 3 om dagen anbefales.

Ved å la 3 porsjoner meieriprodukter være en del av ditt daglige kosthold vil gi kroppen din påfyll av både kalsium, proteiner, vitamin B12 og B2, fosfor og jod.

Fakta

Du kan lage fløtesmør og rømmesmør. Fløtesmøret smaker litt søtere enn rømmesmøret og det tar noe mer tid å lage rømmesmør.

Med urter, hvitløk og krydder kan du lage din egen variant som kan brukes videre i annen matlaging.