Neste artikkel 2/

Kostråd ved laktoseintoleranse

Skrevet av Kaja Helland-Kigen

Har du laktoseintoleranse er det ikke nødvendig med et melkefritt kosthold. De fleste kan tåle opp til 12 gram laktose om dagen, og her kan du lese om hvor mye melk og meieriprodukter det tilsvarer.

De som har laktoseintoleranse har redusert aktivitet av enzymet laktase i tynntarmen, altså har de nedsatt fordøyelse av laktose (melkesukker). Les mer om hva laktoseintoleranse er. De fleste tåler litt laktose hver dag eller til hvert måltid, så det er smart å vite litt om hvor mye laktose de ulike meieriproduktene inneholder. Det kan også være nyttig å tenke på når på dagen man inntar laktosen.

Ikke nødvendig med et melkefritt kosthold

De fleste som har laktoseintoleranse tåler litt laktose fra mat og drikke i løpet av en dag, men mengden laktose den enkelte tåler uten å få symptomer varierer fra person til person. De aller færreste trenger et laktosefritt kosthold. Mange tåler opp mot 12 gram laktose om dagen. Det tilsvarer for eksempel ett glass melk, to osteskiver og et yoghurt- eller skyrbeger til sammen. Det kan også være smart å spise og drikke meieriproduktene sammen med andre matvarer. Når flere typer næringsstoffer fordøyes sammen, får laktasen litt mer tid til å fordøye laktosen. Dette fordi laktosen gjerne kommer i små porsjoner til tynntarmen når man drikker et glass melk sammen med for eksempel brød, sammenliknet med om man drikker melkeglasset alene.

Laktoseinnholdet i meieriproduktene varierer mye

Innholdet av laktose i de ulike meieriproduktene varierer mye, og for dem med laktoseintoleranse er det nyttig å sette seg inn i laktoseinnholdet i de ulike produktene. Laktosetabellen vår viser hvor mye laktose det er i de fleste meieriprodukter. Ved hjelp av laktosekalkulatoren kan du få vite laktoseinnholdet i meieriproduktene du spiser og drikker i løpet av en dag.

Ost er laktosefritt

Gule/hvite oster, som vanlig gulost, smøreoster, tubeoster, mozzarella og franske oster som brie og camembert, inneholder lite laktose. Meierismør inneholder også lite laktose. Yoghurt og syrnet melk inneholder en del laktose, men tåles gjerne godt av dem med laktoseintoleranse. Dette fordi bakteriene i produktene har et enzym (beta-galaktosidase) som likner på laktase og som kan hjelpe oss med å fordøye laktosen. Brunost, prim og fløteprodukter, som iskrem, grøt og hvit saus, inneholder mye laktose, og tåles som regel dårligere av dem med laktoseintoleranse.

Laktosereduserte og laktosefrie meieriprodukter

Det finnes i dag en rekke laktosereduserte og laktosefrie meieriprodukter på markedet:

  • Melk
  • Fløte
  • Rømme
  • Kesam
  • Yoghurt

De laktosefrie og laktosereduserte produktene inneholder like mye kalsium, jod og andre næringsstoffer som de originale produktene, men laktoseinnholdet er redusert eller fjernet.

Meieriprodukter gir jod og kalsium også til dem med laktoseintoleranse

Melk og meieriprodukter er kilde til flere viktige næringsstoffer i kostholdet vårt. Både kalsium og jod får vi hovedsakelig fra melk og meieirprodukter. I tillegg gir meieriproduktene blant annet proteiner, fosfor og vitamin B2 og B12. Fordi man ikke trenger å fjerne alle meieriprodukter fra kostholdet ved laktoseintoleranse, kan produktene fortsatt være en viktig kilde til både kalsium og jod i kostholdet til dem med laktoseintoleranse. Ved melkeproteinallergi, ofte kalt melkeallergi, er situasjonen en annen, og det kan være nødvendig med kosttilskudd. Les mer om melkeproteinallergi.

Laktasetabletter og -dråper kan være til hjelp

I situasjoner hvor det er vanskelig å unngå laktose, er det mulig å bruke tabletter, kapsler eller dråper med laktase. Tablettene tar man selv gjennom munnen, mens dråpene og pulveret fra kapslene drysses på eller tilsettes maten.

Innholdet i denne artikkelen er kvalitetssikret av Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF)

ERNÆRINGSRÅDGIVERENS TIPS

Lurer du på hvorfor laktoseredusert melk smaker søtere enn vanlig melk og laktosefri melk?

Laktosefri melk smaker relativt lik vanlig melk, mens den laktosereduserte har en søtere smak. Dette skyldes ikke at det er mer sukker i laktoseredusert melk, men at laktosen allerede er spaltet til glukose og galaktose. Glukose og galaktose smaker søtere i seg selv sammenliknet med laktose.