Neste artikkel 2/

Hva gjør jeg hvis jeg tror jeg ikke tåler melk?

Skrevet av Kaja Helland-Kigen

Dersom du mistenker at du ikke tåler melk, er det smart å være klar over at det er flere forskjellige måter å ikke tåle melk på. Kostrådene for de ulike tilstandene er veldig forskjellige.

De med melkeallergi tåler ikke melkprotein, mens de som har laktoseintoleranse har nedsatt evne til å fordøye laktose. De som har irritabel tarm kan også oppleve at plagene forverrer seg ved høyt inntak av laktose. Melkeproteinintoleranse er en samlebetegnelse som brukes når ikke blodprøver og andre prøver kan vise at man har en allergi, mens kostforsøk viser at man ikke tåler melk.

Viktig med hjelp for å få diagnose og kostråd

Fastlegen kan hjelpe deg dersom du mistenker at du ikke tåler melk. Her kan du få taa blodprøver, og eventuelt få henvisning til spesialist. Mange tenker automatisk at plager i mage- og tarmsystemet skyldes maten vi spiser, men det kan også være andre årsaker til dette, for eksempel sykdom. Derfor er det smart med en utredning hos lege, fremfor å på egenhånd forsøke å kartlegge hva du tåler og ikke. Av lege eller klinisk ernæringsfysiolog kan du også få hjelp til å planlegge kostholdet, slik at du får alle næringsstoffene du trenger. Kutter du ut melk og meieriprodukter bør du tenke litt ekstra på blant annet jod og kalsium.

Melkeproteinallergi

En melkeproteinallergi innebærer at kroppens immunforsvar oppfatter proteinene i melken som fremmed og setter i gang ern forsvarsreaksjon. Symptomene vil ofte komme raskt, fra noen minutter til en halv time etter inntak av mat med melk. Det kan også gå lenger tid før du merker noe. Symptomene på melkeproteinallergi kan komme fra flere organer. Det er vanlig med reaksjoner fra hud og mage/tarm, og i sjeldnere tilfeller kan symptomer fra luftveiene oppstå. De som har melkeproteinallergi må utelate alle meieriprodukter fra kostholdet. Les mer om melkeproteinallergi.

Laktoseintoleranse

Intoleranse betyr ”manglende evne til å tåle”, og de som har laktoseintoleranse har nedsatt evne til å fordøye laktose, som også kalles melkesukker. Normalt fordøyes laktose enkelt i tarmen, ved at det klippes i to og danner glukose og galaktose ved hjelp av enzymet laktase. For at laktosen skal kunne tas opp i kroppen og brukes som energikilde er vi helt avhengig av laktase. Ved laktoseintoleranse er aktiviteten til laktase redusert, slik at en del av laktosen vil bevege seg til tykktarm uten å være fordøyd. Dette vil kunne gi symptomene som ofte oppleves ved laktoseintoleranse, som mageknip, oppblåsthet og diaré. Symptomene kommer raskt etter inntak av laktose. De som har laktoseintoleranse trenger ikke kutte ut melk og meieriprodukter, men kan velge produkter med lite laktose. Les mer om laktoseintoleranse.

Irritabel tarm

Noen med IBS har laktoseintoleranse, og disse vil ha nytte av å redusere inntaket av laktose. Husk at et laktosefritt eller -redusert kosthold ikke er lik et melkefritt kosthold. De fleste med laktoseintoleranse tåler litt laktose. Laktoseinnholdet i meieriproduktene varierer mye, og det finnes en rekke laktosefrie produkter å velge mellom, som laktosefri og -redusert melk, yoghurt, kesam, rømme, is og fløte. Dessuten er vanlig gulost naturlig laktosefri. Les mer om kostråd ved irritabel tarm.

Melkeproteinintoleranse

Melkeproteinintoleranse er en betegnelse som brukes dersom en person reagerer på melk og meieriprodukter, men uten at dette slår ut på blodprøver eller prikktester. Da er det altså hverken laktoseintoleranse eller melkeproteinallergi, men en redusert evne til å tåle melkeproteiner, uten at immunforsvaret er koblet inn i reaksjonen. Symptomene kan ofte være like som ved allergi, men kommer ofte senere og er ikke like kraftige. De som har melkeproteinintoleranse vil som regel tåle mindre mengder av meieriprodukter, og slipper å kutte ut produktene helt.

ERNÆRINGSRÅDGIVERENS TIPS

Mistenker du at du ikke tåler melk er det smart å oppsøke lege. En sjelden gang kan det være mer alvorlige årsaker til problemene man opplever, og det er fint å utelukke dette før man antar at man har en allergi og gjør endringer i kostholdet.

Fakta

Det er ulike tilstander det kan være snakk om dersom du tror du ikke tåler melk:

  • Melkeproteinellergi (melkeallergi)
  • Laktoseintoleranse
  • Irritabel tarm
  • Melkeproteinintoleranse